Čeká je dvojzápas v Plzni v sobotu od 17 hodin proti Lokomotivě a o den později od 10 hodin proti BA Grizzlies. V roli hlavního kouče je povede šéftrenér mládeže domažlického klubu Josef Prettl.

Jste spokojený s přípravou mládežnických týmů vašeho klubu na sezonu?

Jsem. Absolvovali jsme s hráči kategorií U14 a U17 soustředění v Nýrsku. Bylo na něm 28 hráčů a podmínky byly skvělé. Na místě tělocvična, posilovna, sauna a k tomu výběhy do sjezdovky. V Domažlicích pak proběhlo druhé soustředění zaměřené na mladší hráče od ročníku 2008, zčásti formou příměstského tábora. Obou se zúčastnilo celkem 55 dětí.

Ve středu 11. září jste dělali na základních školách nábory sedmiletých dětí do přípravek. Byly úspěšné?

Pojali jsme to ve velkém ve spolupráci s Českou basketbalovou federací, takže i s maskotem ČBF lvem Bastym. Na dvou domažlických školách prošlo výběrem čtyři sta dětí a na první trénink přípravky nám dorazilo jedenáct nových zájemců.

Vnímají malé děti i čerstvý úspěch českých reprezentantů v podobě šesté příčky na mistrovství světa?

Ještě to nevnímají tak, že jde o historický úspěch, ale jako fakt, že se teď o tomto sportu mluví více než jindy. V televizi i na sociálních sítích.

Nehoda rychlíku v Blížejově.
V Blížejově se srazil vlak s autem. Jeden člověk se zranil

Máte naplněné optimální početní stavy v kategoriích?

Bohužel ne ve všech. Kromě U15 v letošní sezoně stavíme všechny mládežnické kategorie od U10 po U17. V basketu nejsou jen U16 a U18 a teprve nám dorostou U19. Ideální je v ročníku 15 až 17 dětí. Když chybějí, doplňujeme z nižší věkové kategorie.

Domažlické ´základky´ jsou přes kantory basketbalové. Jak to je jinde v okrese?

Spolupracujeme se školami v Mrákově, Kdyni a Klenčí, Jezdím tam jednou týdně a i oni sami basket nacvičují.

Je dostatek kvalitních trenérů pro mládež?

Ne, to je kámen úrazu.

Co láká děti hrát basket?

Třeba úspěch jejich kamarádů, co se z Domažlic dostali do větších klubů a hrají extraligu nebo i Euroligu. Konkrétně Ondra Petržík, Jirka Paidar, Samuel Macht a Filip Záhoř. Tři z nich teď hráli na turnaji v rumunské Kluži.