Poslední letošní běžeckou ránu v rámci Husqvarna Cupu, mezi ostřílenějšími běžci známého pod názvem Ešus liga, zasadili atleti o druhém svátku vánočním v Klatovech, kde proběhl již osmadvacátý ročník Vánočního běhu pod Černou věží. Svoji účastí potěšily organizátory z Triatlon klubu Klatovy i rychlonožky z Domažlicka.

Štěpánské běžecké koledování přilákalo pod Černou věž téměř tři stovky závodníků napříč všemi kategoriemi. Sluníčko vykouklo pouze krátce před startem hlavního závodu, jinak panovalo oblačné počasí s teplotami kolem 3 °C. Žádný sníh, žádný mráz či namrzlé schody běžce tentokrát nepotrápil.

V Klatovech se proháněli zástupci dominantních běžeckých domažlických oddílů Mílaři a AC, ukázali se i cyklisté z Velosportu či borci z ligového družstva volejbalových Domažlic.

ELITNÍ KATEGORIE

Hlavní závod odstartoval jako již tradičně hromadným úprkem jedním oběhnutím místního náměstí. Bojovalo se na ostré lokty a o co nejlepší pozice, které se v přilehlých ulicích těžko získávají zpět. Především tu panovala super sportovní nálada a nechyběli ani běžci v převlecích. Tentokrát se borci z Atletiky Klatovy převlékli za činovníky zemědělského družstva. Možná se inspirovali filmem Vesničko má středisková, který běžel na televizních obrazovkách většiny českých domácností den předem. Nikdo se tak nedivil tomu, když se při nepříjemném čekání a zpožděném startu ozývalo:“ Kdo neskáče, není zemědělec.“

Z České mše vánoční v domažlickém kostele.
Rybovka zněla v Domažlicích

Trasu dlouhou 4500 metrů z domažlických zvládl nejrychleji Jakub Karlach z AC Domažlice v čase 15 minut 42 sekund. Obsadil sedmé místo a na vítězného Davidíka ze Stříbra ztratil 66 sekund. Jen šest vteřin a dvě pozice za oddílovým kolegou Karlachem finišoval vytrvalec Lukáš Krýsl. Blýsknul se i Luboš Reif z Domažlic, který vystupňovaným závěrem předčil i reprezentanta Mílařů Domažlice Ondřeje Váchala a s časem 16 minut 49 sekund to stačilo na 13. místo. Váchal cíloval o pozici za ním. Konkurence v hlavní kategorii mužů připomínala spíše krajské mistrovství na dráze než rodinný závod na svatého Štěpána.

Kousek za elitní dvacítkou doběhl Tomáš Peteřík z AT Dian Domažlice. Čestně pak hájili dres Velosportu Domažlice Antonín Hůrka s Pavlem Hříbalem. Za volejbalisty se pro změnu statečně pral Martin Kiesenbauer.

TRIUMFY ZKUŠENĚJŠÍCH

To tvrdě za vítězstvím v kategorii mužů nad 40 let si běžel Norbert Švarc z Mílařů Domažlice, který si s výkonem 17.15 min. poradil se všemi svými soupeři a potrápil i plno mladších soupeřů, když v nabité konkurenci obsadil v absolutním pořadí 15. místo. Ve stejné věkové sortě stupně vítězů o jedno místo unikly Víťovi Fronkovi. Konstantním tempem si pro šestou pozici doběhl Pavel Majer z Domažlic.

U těch nejzkušenějších, tedy v kategorii mužů nad 60 let, na místní borce nestačil Karel Fait, přesto v cíli s nadhledem hodnotil šesté místo a výsledný čas 23 minut a 22 sekund. Ve výsledkové listině nechyběl ani nestor z Kouta na Šumavě František Marz.

MEDAILE U ŽEN

A jak se dařilo něžnému pohlaví?

Nejzralejším ženám nad 40 let pořadatelé nadiktovali dva okruhy. Ty nejrychleji zvládla Stanislava Forsterová z SC Marathon Plzeň, ale působící v Domažlicích. V zajímavém souboji výkonem 9 minut a 42 sekund předčila o pouhých 5 sekund rivalku Annu Fronkovou z Mílařů Domažlice. V této kategorii „matek“ vyběhlo dvakrát k Černé věži úctyhodných 22 běžkyň.

U žen do 29 let tři okruhy absolvovala Lenka Hornová z Domažlic, vášnivá volejbalistka, která v poli 23 startujících brala 12. příčku.

Policisté o adventu realizovali preventivní opatření.
Policisté se během Vánoc zaměřili na prevenci

Běžkyni známou ze seriálu Hrbáček Běžec Chodska mohli fanoušci registrovat v kategorii žen nad 30 let, kde elitní desítku uzavřela Lenka Kolářová, o tři pozice za ní finišovala „Velosporťačka“ Jana Šturmová.

Těm, kteří se rozhodli druhý svátek vánoční strávit aktivně, se dostalo velké divácké podpory. Nejen v přilehlých ulicích klatovského náměstí, ale především na zrádných schodech, které byly obsypány davem fanoušků. I přes zmatky při vyhlašování vítězů a zbytečném předstartovním prostoji, se čtvrteční běh v Klatovech nesl v pohodovém duchu, přátelském setkání a s dětskou radostí z pohybu.

Běžci z Chodska vyběhali tuny salátu, cukroví a po zaslouženém odpočinku se již těší na středeční start dalšího ročníku běžeckého seriálu Hrbáček Běžec Chodska, který tradičně roztočí své motory na Novoročním běhu v Draženově. Ti netrpěliví se možná ukážou již zítra na akci pořádané Karlem Voráčkem v Dolanech.