Čtyři nové rekordy mítinku, galapředstavení českého reprezentanta Tomáše Staňka ve vrhu koulí, zahraniční vítězové v oštěpu či disku nebo vyrovnané běžecké souboje. Nejen to nabídl 12. ročník Hvězdného házení na Chodsku a 10. ročník Memoriálu Jana Mazance.

Co se týče kvality obsazení disciplín, jednalo se o jeden z nejvydařenějších ročníků mezinárodního atletického mítinku, který Seky team s pořádajícím oddílem Mílaři Domažlice zorganizoval.

REKORDNÍ KOULE

Zejména vrhačské disciplíny měly špičkovou kvalitu a velice rád se do koulařského sektoru vrátil loňský vítěz a český rekordman Tomáš Staněk. Před rokem si chválil podporu fanoušků a ty zvedl ze sedadel i letos. Hned prvním pokusem totiž překonal vlastní rekord mítinku a zaznamenal výkon 21,24 metru. Ve čtvrté sérii pokusů poslal 7,26 kg těžké náčiní dokonce do vzdálenosti 21,67 m, čímž si o 37 centimetrů zlepšil sezonní maximum a zároveň o půl metru vylepšil rekord mítinku i stadionu.

„Jsem moc rád, že forma graduje. V Domažlicích to mám moc rád, byl jsem zde u Davida Sekeráka na letním soustředění a vrhačský kruh mi zde opravdu sedí. Věřím, že to nejlepší ještě přijde a děkuji fanouškům, kteří nás sem dorazili podpořit,“ zdravil a děkoval divákům borec Dukly Prahy, který start v Domažlicích bral jako doladění přípravy na finále Diamantové ligy v Bruselu a MS v katarském Dauhá.

Bohužel, ve čtvrtek v Bruselu výkon z chodské metropole nezopakoval a nejlepším pokusem 20,86 m obsadil až sedmé místo o metr a 44 cm za vítězným mistrem světa Tomasem Walshem z Nového Zélandu. Na bednu Staňkovi scházelo 122 cm.

Rekord domažlického mítinku se přepisoval i mezi ženami, kde dominovala Markéta Červenková z USK Praha, když její nejdelší pokus měřil 17,14 metru.

OŠTĚPAŘSKÁ SHOW

Atraktivní podívanou přinesly soutěže v oštěpu, které obstarávají tradiční vrchol mítinku. Zazářily především akvizice z Indie. Mezi ženami se radovala Annu Rani, když jí triumf vynesl pokus ze třetí série (61,79 m). Velkou radost řediteli mítinku Sekerákovi udělala stříbrná Japonka Haruka Kitaguchi. Ta se pod jeho vedením připravuje na blížící se světový šampionát a v Domažlicích si druhé místo vysloužila hodem dlouhým 60,64 m až z poslední série. Ve vyrovnané soutěži skončila třetí maďarská závodnice Réka Szilágyi (59,57 m). Nejlepší z tuzemských závodnic byla šestá Martina Píšová z Dukly Praha (49,78 m).

Indického vítěze mělo i mužské oštěpařské klání. Triumfoval Shivpal Singh, který v první sérii zaznamenal 76,48 m. Za ním se pořadí měnilo každým pokusem a druhou pozici vybojoval až posledním pokusem borec z Lotyšska Patriks Gailums (75,27 m) před polskou dvojicí Lukaszem Grzesczukem a Mateuszem Kwasniewskim. Nejlepším českým závodníkem byl pátý Petr Frydrych s výkonem 73,79 m. Vítězem v kategorii do 22 let byl Radek Jůda ze Škody Plzeň, když předvedl hod daleký 66,13 m.

DISK PRO FAVORITY

Rekordy se přepisovaly i u diskařů, kde se snažil Tomáš Voňavka z A.C. TEPO Kladno zaútočit na elitní trojici, ale výkonem 59,96 m skončil čtvrtý. Navíc přišel i o rekord mítinku, protože se v Domažlicích blýskl Bartolomiej Stój z Polska. Dvoukilové náčiní poslal až na hodnotu 63,60 m. I druhé místo bral cizinec a to Slovinec Kristjan Čeh za 61,93 m. Bronz bral český šampion Marek Bárta z Olympu Praha (60,86 metru).

Roli favoritky a české diskařské jedničky potvrdila Eliška Staňková z A.C. TEPO Kladno, když zvítězila výkonem 57,89 metru.

Organizátoři potěšili kladiváře letošní novinkou, a to předsunutou soutěží na vrhačském hřišti na Sokolišti.

Mužský závod ovládl Miroslav Pavlíček z Kladna výkonem 65,96 m a mezi ženami zvítězila Kateřina Skypalová z USK Praha výkonem 62,72 m. O 60 centimetrů přehodila Lenku Valešovou ze Škody Plzeň, která má blízký vztah k Domažlicím a občas zde i trénuje.

JAMAJSKÝ BLESK

Velké věci se děly i na dráze. V memoriálové disciplíně nedal Jamajčan Terry Thomas soupeřům v běhu na 400 metrů šanci a zvítězil v novém rekordu mítinku i stadionu 46,42 sekund, čímž o 15 setin překonal dřívější maximum Pavla Masláka.

Hned dvakrát si ovace publika užívala Kolumbijka Melissa Gonzales, která suverénně zvítězila na netradiční trati 200 m překážek výkonem 27,48 s a poté se radovala i na 300 m, které prolétla v čase 37,95 s. Zdatně s ní držela krok Martina Hofmanová z USK Praha, v cíli za 38,18 s. Dvoustovku překážek mužů vyhrál ve vyloženě slávistickém rozběhu a čase 24,01 s Matěj Mach.

Na své si přišli i aktivní milovníci běžeckých disciplín. Ve vložených závodech dětí a mládeže hráli hlavní roli členové pořádajícího oddílu a borci ze Škody Plzeň, kteří absolvovali běhy na 150, 300 a 600 metrů.

Nejdelší běžeckou disciplínou dne byl běh mužů na 3000 metrů. V něm roli favorita potvrdil Roman Budil z Atletiky Písek, který si stupňovaným tempem doběhl pro vítězství v čase 8:42,19 minuty. Bronzového medailistu z letošního republikového šampionátu na stupně vítězů doprovodili stříbrný Štěpán Kuriš z ASK Slavia Praha a na třetím místě finišující David Bohmann z AK Škoda Plzeň.

Na další nemistrovské trati 1000 metrů se domažlickým divákům představila česká reprezentantka Diana Mezuliáníková. Po úvodním vyčkávání elitní mílařka z PSK Olymp Praha v závěrečném okruhu zrychlila a pohodlně zvítězila v čase 2:53,23 min. před dvojicí z ASK Slavia Praha Annou Šimkovou a Anežkou Kopeckou.

U mužů se jednalo o vyrovnanější bitvu, kde se vláček deseti středotraťařů po volnější úvodní čtyřstovce naplno rozjel a srdnatě bojoval. Nejvíce sil měl nakonec slávista Jakub Hofta, který cílem prolétl v čase 2:31,77 min. . Těsný souboj o druhé místo nakonec lépe vyzněl pro kladenského Jana Šmída před Vlastimilem Šroubkem z plzeňské Škodovky. Čest pořádajícího oddílu hájil na pátém místě Ondřej Váchal a premiérový start mezi dospělými si odbyl jeho oddílový kolega Albert Skala.

POCTA MAZANCOVI

Na tragicky zesnulého atleta Jana Mazance z Nové Vsi u Kdyně se v neděli v Domažlicích vzpomínalo na dráze hned dvakrát. Nejprve si udělali čas atleti a kamarádi z jeho aktivní kariéry Tomáš Šleis, Martin Weber, Vladimír Švarc a Jakub Šauer a absolvovali běh na 300 metrů. Podruhé, když pak čestné kolečko absolvovali všichni aktéři nedělní akce.

„Těší mě, že se akce vydařila. K vidění byly výborné výkony, což diváci ocenili. Každopádně by nás těšila daleko větší návštěva, i tak si myslím, že jsme si to všichni řádně užili a ukázali, že se v Domažlicích umí udělat kvalitní mítink,“ zhodnotil ředitel akce David Sekerák.

Letošní Hvězdné házení sneslo v určitých fázích parametry Diamantové ligy a je otázkou, co nabídne příště.

Autor: Ondřej Váchal, Robert Babor

Běžec AC Domažlice Šimon Ekl na mistrovství ČR v Kladně.
Atleti z Domažlic potřetí za sebou v baráži o Extraligu!