Oproti předešlým dnům se výrazně ochladilo a aprílové rozmary počasí připravily závodníkům zhruba teploty kolem 10°C. To ale neodradilo početnou skupinu dětí i zástupců mládeže, kteří v mnohdy vypjatých bitvách bojovali o co nejlepší umístění až do samotného závěru. Mohutně je podporovali rodiče, ale i všudypřítomní fanoušci, kteří při nedělním dopoledni obsadili domažlický Škarman.

Na stupních vítězů se střídali hlavně členové Mílařů Domažlice, ale mezi nejlepší nakoukli i někteří borci z AC Domažlice či ze sportovní bašty Sokola Mrákov.

Krátce před polednem již organizátoři z řad domažlických policejních složek vyslali do boje patnáct žen, které měly za úkol zdolat náročný okruh dlouhý zhruba 1700 metrů, ve kterém závodník neustále mění rytmus běhu vzhledem k ostrým zatáčkám, nebezpečným seběhům a třešničkou této trati je prudké třicetimetrové stoupání, které je situováno na závěr okruhu. Pro ženy dvojitá porce.

Za vítězstvím jasně směřovala Jana Hinterholzingerová z Mílařů Domažlice, která se postupně vzdalovala všem svým soupeřkám. Bohužel si v jednom z nebezpečných míst přivodila zranění kotníku a z vedoucí pozice musela odstoupit. Pro celkové vítězství si tak doběhla její oddílová kolegyně Anna Fronková, která ovládla nejen svoji kategorii žen nad 35 let, ale nedala šanci ani všem mladším konkurentkám.

Uprostřed vítězná Anna Fronková.Zdroj: Miroslav Benda

To, co ženy absolvovaly dvakrát, si mužská parta střihla hned třikrát, s výjimkou jediného borce ve věkové kategorii nad 70 let Bohumila Valtra, který se Škarmanem proběhl „pouze“ dvakrát. Po startovním výstřelu hlavního rozhodčího Pavla Štembery nejrychleji vyrazil Zdeněk Forster, ale jeho vedení mělo jepičí život. Hned při prvním stoupání se totiž na čele usadila trojice Mílařů ve složení Filip Cenefels, Jiří Voják a Ondřej Váchal. Celé úvodní kolo se o tempo postaral Cenefels, kterého v závěru okruhu vystřídal Voják. V náběhu do druhého kola se na stříbrnou pozici posunul Váchal. Druhé dějství bylo pro vývoj zbytku závodu rozhodující. Voják si běžel pohodlně pro obhajobu loňského vítězství a Váchal si taktéž vytvořil komfortní náskok na svého kamaráda a kolegu Cenefelse. K dalším změnám v pořadí již nedošlo a tak elitní kategorii naprosto ovládli Mílaři Domažlice. Tři okruhy vítězný Voják zvládl v čase 18:42 minuty.

„Rád jsem zavítal znovu si zazávodit na Chodsko. S Ondrou za sebou máme hodně bojů v mládežnických kategorií a mezi muži už se střetneme jen zřídka, protože já preferuji delší distance a on cílí na kvalitní výkony na dráze. Byl to hezký souboj a těší mě, že Mílaři obsadili první tři místa,“ smál se v cíli bronzový Cenefels.

Dominanci podtrhl skvělým čtvrtým místem v absolutním pořadí vítěz kategorie mužů nad 40 let Norbert Švarc, který hned za cílovou čárou sděloval fanouškům, že se mu běželo parádně. Hodně bodů uzmul i překvapivě čtvrtý v hlavní kategorii a dotírající na Švarce Vítězslav Fronk mladší, startující za Samuraj Domažlice. Na jeho otce pak zbylo mezi čtyřicátníky třetí místo.

U padesátníků si s tratí dlouhou 5100 metrů nejrychleji poradil Zdeněk Forster z AC Domažlice a další zajímavý souboj o druhé místo svedli Martin Váchal z Chodova proti domácímu Karlu Žambůrkovi, kteří většinu trati strávili v těsném kontaktu. Ve třetím kole měl nakonec více sil Váchal.

Václav Dufek z Velosportu Domažlice chtěl v dobře známém prostředí triumfovat, ale s tím se neztotožnil Alois Šatra z Velkých Hydčic. To byl nakonec vítěz mezi muži nad 60 let.

Závodní neděle, kterou provázela rodinná atmosféra, zakončila trimestr regionálních běžeckých klání – Běh Koutem, Bělská pětka a Běh Škarmanem. Po těchto dubnových štacích čeká milovníky přespolních běhů náročný týden – ve středu 8. května Běh osvobození na Dílech a hned v sobotu 11. května Běh Zelenovským údolím nedaleko Domažlic.

Tradiční účastníci okresní týmové soutěže Davis Cup Václav Sladký (vlevo) a Václav Hůtta z SK Šumava Domažlice.
Startuje okresní tenisový Davis Cup