První větší vzrušení pro pomalu se zaplňující tribunu přinesla soutěž diskařek, kde dominovala Eliška Staňková. Dvanáctá z letošního evropského šampionátu poslala kilové náčiní do vzdálenosti 54,91 metru hned druhým pokusem, ale zvítězila by i ostatními třemi měřenými pokusy, které vměstnala do rozmezí 1,5 metru.

Necelý metr dělil Maďara Roberta Szikszaie od překonání čtyři roky starého rekordu mítinku, který má v držení Tomáš Voňavka. Disk z rukou zahraničního atleta doletěl ve třetí sérii do vzdálenosti 61,23 metru, což byl pokus vítězný. Voňavka tentokrát hodil o pět metrů méně. Třetí místo za 55,10 bral vrhač z Ukrajiny Ifran Yildirim. Čtvrté místo pak zbylo na legendárního Igora Gondora z Brna.

Po vložených dětských bězích na 150 a 300 metrů, kde vítězili především atleti z pořádajícího oddílu Mílaři Domažlice, se divákům představilo sedm vytrvalců v běhu na tři kilometry. Ten podle předpokladů ovládl běžec z Keni Nelson Kipkogei Cherutich. V první polovině trati se s ním snažil držet Viktor Šinágl z Olympu Praha, který ale postupně přestal zběsilé tempo akceptovat. Cherutich nejdelší distanci dne zvládl v čase 8:23,23 min. a obhájil loňské vítězství. Na druhém místě doběhl Šinágl v solidním čase 8:31,30 min., o čtyři vteřiny pomalejší byl Jan Pešava (syn slavného vytrvalce let minulých) z Jablonného nad Orlicí. Časem 8:45,46 min. se pod devítiminutovou hranici vešel i čtvrtý Patrik Vebr z Ústí nad Orlicí, o dvě vteřiny se to nepovedlo pátému v cíli Vlastimilu Šroubkovi z AK Škoda Plzeň.

Vrchol mítinku a největší show byla k vidění v sektoru koulařů, kde Tomáš Staněk překonal hned prvním pokusem dosavadní rekord mítinku a výkonem 21,16 metru si zajistil vítězství. Reprezentant Dukly Praha měl vyrovnanou sérii všech měřených pokusů, když mu ostatní tři platné pokusy doletěly do vzdálenosti: 20,82, 20,88 a 20,98 metru. „Výkon za 21 metrů je super. Škoda, že už jsem se po první ráně nezlepšil. Děkuji fanouškům, kteří mi zde roztleskali všechny pokusy a díky Davidovi za pozvání,“ nešetřil slovy chvály český reprezentant, národní rekordman a letošní čtvrtý muž z ME v Berlíně.

60. ročník tenisového Přeboru Chodska - Memoriálu Svatopluka Böhma 15. - 17. září 2018 v Domažlicích
FOTO: Jubilejní ročník Přeboru Chodska v tenise se stal kořistí obhájce Michala

Dvacet centimetrů scházelo polskému závodníkovi Jakubu Szyszkowskému k překonání dvacetimetrové hranice, ale úspěšným prvním pokusem 19,80 metru bral druhé místo. Z těsného souboje o třetí místo vzešel vítězně Staňkovo trenér Jan Tylče, který v šestém pokusu hodil 14,58 a o 10 centimetrů překonal reprezentanta AC Domažlice Dominika Sládka.

Kouli žen opanovala vítězka disku Eliška Staňková hodem z páté série 13,06 metru. Mezitím co koulaři zápolili ve svém sektoru, tak se na dráze zase běhalo. Na netradiční trati 200 metrů překážek kraloval mezi muži mladík z Dukly Praha Adam Šufliarský s časem 25,02 s, mezi ženami jeho oddílová kolegyně Tereza Supová časem 31,41 s. V juniorkách roli hlavní favoritky potvrdila Markéta Štolová z USK Praha výkonem 28,91 s.

Zajímavou konfrontaci zažili v běhu na 1000 metrů borci Mílařů Ondřej Váchal a Radek Veselý, kteří soupeřili s vítězem tříkilometrového závodu Nelsonem Cherutichem. Jako třetího Evropana vzali do party Pavla Štěpáníka ze Sušice. Váchal se ujal tempa a v posledním závodě sezony odtáhl zhruba 550 metrů na první pozici, v posledním okruhu závodník z Keni zrychlil a v čase 2:36,15 min. zvítězil. Musel ale odrážet atak Štěpáníka, který za ním zaostal o vteřinu. Váchal finišoval na třetím místě v čase 2:40,53 min. před oddílovým kolegou Veselým. V ženském závodě na stejné trati v sólo závodě zvítězila Maďarka Zita Kacser v čase 2:52,56 min. a souboj o ´prsa´ na šachovnici rozhodla ve svůj prospěch Tereza Hrochová z AK Škoda Plzeň. Do cíle doběhla za 2:55,69 min. o 21 setin před Moirou Stewartovou ze Spartaku Praha 4.

Tradiční ozdobou věhlasného mítinku bývá soutěž oštěpařů a oštěpařek. Osmdesátimetrová hranice těsně nepadla a vítězný pokus předvedl dvacetiletý Polák Cyprian Mrzyglód. Výkon 78,87 metru na konci sezony bral s uspokojením. Druhé místo si hned prvním pokusem zajistil Ondřej Barton ze Slovenska, když 800 gramový oštěp doletěl na metu 65,89 metru. Dělené třetí místo si pak vysloužili Radek Jůda z Klatov a Jiří Mulač z AC Sparta Praha, když oba hodili 61,05 metru.

U žen se radovala z vítězství favoritka Irena Šedivá z Dukly Praha výkonem 55,18 metru, před oddílovou kolegyní Petrou Andrejskovou (53,58m) a Jarmilou Jurkovičovou za 50,85 m. Velehod u dorostenců předvedl vítěz této soutěže Martin Florian z Jičína hodem dlouhým 70,95 metru.

Stylovou tečkou před závěrečným ceremoniálem bylo čestné kolečko všech účastníků mítinku jako vzpomínka na tragicky zesnulého atleta Jana Mazance z Nové Vsi u Kdyně.

Ilustrační foto
Třetina kontrolovaných řidičů se dopustila přestupku