Již zítra vyvrcholí letošní tuzemská krosová sezona atletů. V malebné vesničce Dříteč, vzdálené 8 kilometrů od Pardubic, proběhne mistrovství České republiky v přespolním běhu mužů, žen, juniorů a juniorek. V rámci předprogramu proběhne i Finále běžeckého poháru mládeže.

Na východ Čech vyráží několik reprezentantů domažlické atletiky. Na rovinatou trať s travnatým povrchem se jako první vydají v 11 hodin mladší žáci s mladšími žákyněmi v rámci krosové štafety družstev. Do čtyřčlenného krajského výběru se za celoroční výsledky nominovala i Andrea Šleisová z Mílařů Domažlice, pro kterou bude tento typ závodu premiérovým startem mezi elitou. Jak vidí šance na úspěch její trenér Jiří Voják?

„Nominace nás samozřejmě těší, i když jsme již ukončili dráhovou i krosovou sezonu. Po pár dnech volna následoval mikrocyklus zaměřený na tento konkrétní závod. Andree se na sklonku sezony dařilo překonávat osobní rekordy na dráze a věřím, že formu prodá i v Dříteči. Přeju jí, ať podá co nejlepší výkon, který pomůže krajské výpravě k úspěchu. Do dějiště šampionátu cestujeme již dnes,“ vzhlíží k sobotě pozitivně trenér Voják.

Kilometrový okruh v golfovém resortu Spa Kunětická Hora bude čekat i dvojici Lucie Kubecová (Mílaři Domažlice) a Jana Švíglera (AC Domažlice) mezi starším žactvem. Loni o kategorii níže vybojovali stříbrné medaile? Jak se jim zadaří letos?

„Pokusíme se vylepšit loňský výsledek. Poslední tréninky opravdu bolely a věřím, že se ta dřina v sobotu zúročí,“ říká mladá atletka Kubecová.

Hlavní pozornost bude upřena ale na dospělé kategorie, které se utkají o krosové tituly. Ve startovních listinách nechybí ani domažličtí. Jedná se především o vyznavače dráhových závodů. Mezi 58 závodníky v kategorii mužů – mílařů, kteří poběží dva dvoukilometrové okruhy, nechybí zástupce Mílařů Domažlice Ondřej Váchal. Souboj nejen s ním čeká i dva borce z AC Domažlice Šimona Ekla a Jakuba Karlacha. Závod mílařů je většinou bez favorita, překvapit může kdokoliv a dochází k zajímavé konfrontaci širokého spektra běžců.

Na vytrvalecké distanci 10 kilometrů si premiéru odbude Lukáš Krýsl (AC Domažlice), který vyzve na souboj například současného nejlepšího tuzemského maratonce a obhájce loňského titulu Jiřího Homoláče.