Letošní kvůli protikoronavirovým opatřením prazvláštní vodácká sezona přinesla v mnoha případech i neobvyklé termíny tradičních závodů ve vodním slalomu.

Třeba pořadatelé klasických jarních slalomů v jihočeském Táboře, na které každoročně rádi jezdí i členové horšovskotýnského vodáckého oddílu Sedmička, se odhodlali své závody pod názvem O štít města Tábora uskutečnit po nucené jarní přestávce až na podzim…

„Nakonec přece jen našli volný víkend, a tak jsme v nezvyklém termínu a navzdory pochopitelně chladnějšímu počasí vyrazili závodit na Harrachovku pod známým husitským městem. Odměnou nám za to byla řeka Lužnice, ve které díky odpouštění rybníků před výlovy ryb teklo nebývalé množství vody,“ uvádí předseda klubu z Horšovského Týna a kouč mladých závodníků Ladislav Hojda.

Dvanáctičlenná závodnická výprava pod zkušeným trenérským vedením si letošní slalomářskou derniéru těsně před dalším zastavením sportovních akcí v České republice opravdu užila a opět dokázala vybojovat řadu pódiových umístění.

A i přes pozdní termín si ´Sedmičkáři´ pochvalovali závodní podmínky.

„Vody bylo v řečišti tentokráte dost, z nebe nám naštěstí žádná nepadala, občas vysvitlo i sluníčko. Co víc si k závodění na divoké vodě přát?“ řečnicky se ptá Hojda a sám si hned i odpovídá: „Samozřejmě časomíru a branky, které určují závodní trať. To vše ale samozřejmě dodali pořadatelé.“

A tak už od pátečního příjezdu po břehu řeky bloumaly skupinky vodáků, kteří přemýšleli, jak kterou kombinaci pojedou, aby vše zvládli a nezabralo to moc času. „Průjezdy tratí se vždy volí podle zkušeností, dovedností a odvahy každého závodníka,“ vysvětluje kouč.

V případě horšovskotýnské ekipy se většinou zamýšlený plán podařil, a tak si někteří vodní slalomáři Sedmičky opět vyzkoušeli místo, které nikoho hned tak neomrzí – na stupních vítězů.

Hana Hoffmanová, kniha Monte Cimone
Román z Domažlicka získal nominaci na literární festival

„Významný byl táborský závod hlavně pro naše nejmladší borce – předžáky. V sobotu se totiž uskutečnil poslední závod jejich poháru, takže následovalo i vyhlášení celkového pořadí. A v neděli se zase jelo o titul Mazáka roku 2020, tedy jakousi náhradu za mistrovství České republiky, které se v této kategorii nesmí vyhlašovat,“ doplňuje Ladislav Hojda.

A jak to tedy na táborských ´jarně-podzimních´ slalomech dopadlo výsledkově?

Jedním slovem – skvěle!

Po oba dny, v sobotu i v neděli, ovládla nejen svoji kategorii mladších dorostenek, ale i celkové pořadí kanoe žen C1W patnáctiletá Eliška Hojdová. Sedla i do kajaku a byla z toho mezi mladšími dorostenkami v kategorii K1W dvakrát stříbrná medaile.

Zahanbit se nenechala ani její o dva roky mladší sestra Markéta, která o táborském víkendu absolvovala také obě disciplíny. V kanoi dojela mezi ženami dvakrát bronzová celkově a stříbrná ve své kategorii mladších žaček. Na kajaku byla v sobotu stříbrná v kategorii a sedmá celkově mezi ženami, ovšem den nato jí triumf mezi mladšími žačkami vynesl i bronz v celkovém pořadí žen.

K tomu si Markéta Hojdová ještě přidala prvenství a třetí místo mezi starším žactvem v deblkánoi C2Mix se svým táborským parťákem Michalem Kopečkem.

Zlato si na krk ve stejné disciplíně, ale mezi mužskými páry C2M, pověsili v sobotu starší dorostenci Daniel Kuneš s Jakubem Hartlem. O den později ve své kategorii dokončili jízdu mezi brankami na stříbrné příčce.

V jednotlivcích na kánoi (C1M) dokončil své jízdy ve starších dorostencích Kuneš v obou dnech na druhém místě a Hartl v sobotu skončil hned za ním třetí.

I ostatní reprezentanti Sedmičky Horšovský Týn srdnatě bojovali s časem a brankami na Lužnici a rozhodně nezklamali.

A nesmíme zapomenout ani na zmíněné vyhlášení celkového pořadí Českého poháru předžáků, které v Táboře bylo rovněž na programu. V něm obsadil parádní šesté místo desetiletý Vojtěch Táborský a teprve sedmiletý Petr Vejvančický skončil devětadvacátý.

„Prožili jsme příjemný sportovní víkend s partou fajn lidí. Tohle vše bychom nedokázali bez finanční podpory z dotací města Horšovský Týn a Plzeňského kraje. Děkujeme za podporu a těšíme se už na další závody,“ na závěr spokojeně konstatuje Ladislav Hojda.

Ilustrační foto
Je jasno. Noví krajští radní si rozdělili kompetence

51. ročník O štít města Tábora (sobota / neděle):

Kajak muži (K1M):

Pavel Táborský 87. (12. veterán) / 75. (10. veterán)

Matěj Kvasnička 105. (18. mladší žák) / 77. (11. mladší žák)

Pavel Vejvančický 106. (19. mladší žák) / 102. (18. mladší žák)

Kajak muži (K1M) – předžáci:

Vojtěch Táborský 19. / 14.

Petr Vejvančický 28. / 26.

Kajak ženy (K1W):

Eliška Hojdová 6. (2. ml. dorostenka) / 8. (2. ml.dorostenka)

Markéta Hojdová 7. (2. starší žačka) / 3. (1. starší žačka)

Kanoe muži – singl (C1M):

Daniel Kuneš 5. (2. st. dorostenec) / 8. (2. st. dorostenec)

Jakub Hartl 11. (3. ml. dorostenec) / 37. (5. ml.dorostenec)

Jakub Hojda 13.

Miloslav Wendl 30. (6. mladší veterán)

Matěj Kvasnička 46. (7. mladší žák) / 40. (7. mladší žák)

Kanoe ženy – singl (C1W):

Eliška Hojdová 1. (1. ml. dorostenka) / 1. (1. ml. dorostenka)

Markéta Hojdová 3. (2. starší žačka) / 3. (2. starší žačka)

Kanoe muži – debl (C2M):

D.Kuneš / J.Hartl 3. (1. starší dorostenci) / 4. (2. st. dorostenci)

O.Weber / M.Wendl 12.

Kanoe smíšená – debl (C2Mix):

M.Hojdová/M.Kopeček 4. (1. starší žáci) / 9. (3. starší žáci)