Vše začalo dubnovým trojbojem – Běh Koutem, Bělská pětka a Běh Škarmanem. Anglický týden mladé naděje zažily o druhém květnovém týdnu, kdy 8. května absolvovaly Běh osvobození na Dílech, aby o tři dny později bojovaly o body při Běhu Zelenovským údolím, který se premiérově zařadil do prestižního Běžeckého poháru mládeže Plzeňského kraje.

Po letní pauze a prázdninách se 31. srpna v rámci Podčerchovského krosu již začala krystalizovat podoba konečného pořadí. Definitivu přinesl ale až přelom září a října, kdy se o závěr sezony postaral Memoriál Matěje Mauera v Caparticích a Běh Babylonskými lesy.

Statistika nuda je, má však cenné údaje. Především pro organizátory seriálu a pořadatele jednotlivých běžeckých akcí. Tak se na to podíváme.

Celkem se do letošního zápolení zapojilo 434 běžců, největší počet startujících zaznamenala kategorie přípravky, kde se utkalo přes 70 dětí. Naopak bída s nouzí to byla u dorostenců, kde se počet startujících vyšplhal na tristních 16 atletů.

Z kvantity se přešlo ke kvalitě. I tak by se dal zhodnotit stav, že oproti roku 2018 došlo k poklesu startujících, ale zároveň ke zvýšenému počtu vyhlášených a zanesených v konečném pořadí. To se totiž běžci povede pouze při účasti v alespoň 3 závodech. Zároveň při startu na pěti soutěžích se borcům zdvojnásobí účastnické body, k čemuž letos také vcelku hojně docházelo.

Boduje 10 závodníků v každé kategorii. V závislosti na umístění obdrží závodník 14 – 11 – 9 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3– 2 – 1 bod.

Do příštího roku organizátoři v čele s Vítězslavem Fronkem a Jiřím Vojákem chystají dva nové závody, Johannislauf v německém Schönsee a souboj na dráze v rámci předprogramu Hvězdného házení na Chodsku.

„Závodníkem roku se stala Jana Kozáková, která získala celkem 119 bodů, po redukci na šest nejlepších započítaných výsledků 97 bodů, což bylo nejvíc ze všech oceněných,“ vysvětlil určení a ocenění nejpilnější běžkyně organizátor seriálu Vítězslav Fronk.

Ten se mohl pomocí čísel ohlédnout i za konkrétní účastí běžců na jednotlivých závodech. V rámci deseti vyhlašovaných kategorií startovalo nejvíce borců při Bělské pětce (193), pomyslné druhé místo v této statistice obsadil Běh Zelenovským údolím se 146 startujícímia všechno se běžci snažili dohnat na Babyloně (137), kde letošní seriál končil.

„Bělská pětka byla top vzhledem k tomu, že se jednalo o krajský přebor v přespolním běhu. Zelenov přilákal více dětí i díky zařazení do Běžeckého poháru mládeže a Babylon je tradičně hojně vyhledávaný mladými závodníky. Více jak 100 startujících si našlo cestu i do Kouta nebo na Díly, což nás moc těší. Jen tak dál,“ zhodnotil Fronk.

Vítězové kategorií:

Přípravka mladší dívky: Eliška Schweinerová (Mílaři Domažlice)

Přípravka mladší hoši: Jiří Němec (ZŠ Mrákov)

Přípravka starší dívky: Jana Kozáková (Mílaři Domažlice)

Přípravka starší hoši: Oliver Pikali (Mílaři Domažlice)

Mladší žákyně: Andrea Šleisová (Mílaři Domažlice)

Mladší žáci: Jakub Křížek (Mílaři Domažlice)

Starší žákyně: Štěpánka Märzová (Mílaři Domažlice)

Starší žáci: Lukáš Zvolánek (ZŠ Mrákov)

Dorostenky: Kateřina Šebestová (AC Domažlice)

Dorostenci: Jan Pergler (TJ Baník Stříbro)

Vyhlašování se ujal i Jiří Voják.Foto: Bendovi
Víťa Fronk: Dorostence si musíme vychovat