Vlajkovou lodí je BK Jiskra Domažlice. O aktuální situaci v klubu jsme hovořili s jeho předsedou a manažerem A-týmu mužů Tomášem Budkou st., trenérem ´áčka´ Karlem Štípkem a šéftrenérem mládeže Josefem Prettlem.

Jak hodnotíte loňskou sezonu z pohledu jednotlivých týmů dospělých i mládeže BK Jiskra Domažlice?
Karel Štípek (dále jen K.Š.): A družstvo se potýkalo po celou sezónu se zraněními a nemocemi. Navíc už se začíná trochu projevovat generační problém, kdy nám další naši odchovanci začnou pro týmy dospělých dorůstat až za 4-5 let. Obsadili jsme až 5. místo v A skupině 2. ligy mužů, což je jedno z horších umístění v posledních 10 letech. Určitě jsme před sezónou mysleli na vyšší příčky. B družstvo po špatném úvodu nakonec postoupilo do finále, ve kterém podlehlo Loko Plzeň „C“. Tady myslím k naplnění předsezonních cílů došlo.
Josef Prettl (dále jen J.P.): V uplynulé sezoně naše mládežnická družstva působila ve čtyřech kategoriích. Celkem do zápasů zasáhlo 77 dětí. V nejmladší kategorii U10, což jsou přípravkové děti, jsme se zúčastnili čtyř turnajů, na kterých jsme obsadili dvě první místa, jedno druhé místo a jedno třetí umístění. V kategorii U11 jsme v krajském přeboru obsadili čtvrté místo. Nejúspěšnější kategorií v loňském roce se stala kategorie U12, kdy hoši obsadili v základní části KP druhé místo. V nástavbové části bojovali o postup na národní finále proti týmu BK Klatovy a ve dvojutkání nás od postupu nakonec dělilo pouhopouhých 9 bodů. Bohužel se kluci na národní finále nepodívali, každopádně to byla velice vydařená sezona. Poslední kategorií, která v loňském roce nastupovala do soutěžních utkání, byli hoši v kategorii U14, kteří po dlouhé době v Domažlicích nastupovali v celostátní lize. Jedná se o velice kvalitní a těžkou soutěž, ve které jsme nakonec obsadili 11. místo. Hoši nasbírali spoustu zkušeností, které by měli uplatnit v letošní sezoně. Celkově za mládežnické kategorie mohu říct, že uplynulá sezóna byla vydařená.

Co Vám osobně udělalo v minulé sezoně největší ´basketbalovou´ radost a naopak který okamžik Vám přinesl největší zklamání?
K.Š.: Basketbalovou radost prožívám, když pozoruji naše přípravky, když vidím, že zájem o domažlický basketbal stále trvá. Vyložené zklamání jsem v uplynulé sezóně neprožil.
J.P.: Basketbalovou radost mi přináší každý trénink u malých, ale i větších basketbalistů, na kterých pozoruji jejich zlepšení, nadšení a elán, se kterými k basketbalu přistupují. To vše mi přináší impuls do mojí práce a radost do mého srdce. Naopak zklamán jsem v uplynulé sezonu byl chováním některých lidí, kteří se kolem dětského basketbalu pohybují. Ať to jsou někteří rodiče, fanoušci, bohužel v neposlední řadě i rozhodčí. Trápí mě neochota mladých lidí obecně se hýbat a sportovat.

Jaké jsou změny a pohyby v hráčských, případně trenérských či funkcionářských v kádrech týmů Jiskry před novou sezonou (hlavně v A týmu dospělých)?
K.Š.: U dospělých kategorií nastává generační problém. Máme hráče, kteří jsou starší a regenerace je pro ně obtížnější. Dohrát utkání ve 20 hodin a ráno v 9 hodin se připravit na dalších střetnutí je těžké i pro mladý organismus. Snažíme se z těchto důvodů zatížení rozložit na co nejvíce hráčů. Jednoznačně chybí ale doplňování kádru mladými dorostenci. Jednáme proto o příchodu některých dorostenců z Plzně. Hostování skončilo podkošovému hráči Brixovi a Václav Kozina z pracovních důvodů bude nastupovat za B mužstvo. Jinak jiné změny v sestavách nejsou.
Tomáš Budka st. (dále jen T.B.): Věřím, že pozitivní změnou bude v nadcházející sezoně lepší zdravotní stav hráčů, což už by samo o sobě bylo možné považovat za posílení kádru, protože v loňské sezoně jsme měli permanentně zraněné či nemocné 2-4 hráče současně.
J.P.: V mládežnických kategoriích nemůžeme hovořit o pohybu v hráčském kádru jako takovém. Snažíme se jednotlivé kategorie doplňovat novými hráči, ale v dětských kategoriích je to velice složité. V loňské sezoně se nám podařilo doplnit několik hráčů z kroužků, které BK Domažlice vede na základních školách v Klenčí pod Čerchovem, Kdyni a Mrákově. Asi největším talentem, který loni doplnil naše řady, je Dominik Tuška z Klenčí. Jediný pohyb hráčů je směrem k našemu nadřazenému středisku Loko Plzeň, se kterým úzce spolupracujeme a naši hráči hostují v týmu Plzně. Nadále se naši hráči účastní různých výběrů, například nyní je výběr na Olympijské hry mládeže, které se budou konat v roce 2019. V hledáčku trenérů výběru je hned pětice hráčů, kteří se již zúčastnili výběrového soustředění. Velkým úspěchem pro náš klub je to, že naši dva hráči Samuel Macht a Jiří Paidar byli vybráni do klubu Sokol Pražský. Tento klub bude v letošním roce hrát evropskou basketbalovou ligu mládeže a naši kluci byli vybráni do užšího kádru a za necelý měsíc se zúčastní prvního evropského turnaje v maďarské Šoproni. Je to velký úspěch jak těchto dvou mladých hráčů tak celého klubu.

Proměna. Z bývalé turistické ubytovny se stává zázemí pro sportovce.
Místo ubytovny vzniklo zázemí pro atlety a karatisty

Jaké ambice a cíle mají jednotlivé týmy Jiskry ve svých soutěžích?
K.Š. + T.B. Chceme hrát basketbal, který bude těšit samotné hráče a na který budou diváci rádi chodit. A v optimálním případě co nejvíce zápasů, hlavně na domácí palubovce vyhrávat. B tým by měl být opět zálohou pro ligové družstvo a krajské finále by bylo opět velkým úspěchem.
J.P.: Cíle pro příští sezonu se u mládežnických kategorií stanovují velice těžko. U mládežnických kategorií se hlavně jedná o rozvoj individuálních činností, zlepšení na dané úrovni. Naším cílem pro příští sezonu v kategorii U10 je, aby děti získaly lásku a vztah ke sportu a pohybu jako takovému. U kategorie U11 se již budeme zaměřovat na rozvoj rychlosti, síly, obratnosti a základních technických dovedností basketbalu. U kategorie U14 se bude již jednat o pokročilejší basketbalové dovednosti, taktiku, komunikaci v týmu. A u kategorie U15 se již budeme věnovat strategii basketbalu, taktice a budeme nadále rozvíjet individuální dovednosti a celkového týmového ducha. To jsou základní cíle v mládežnických kategoriích. Družstva U14 a U15 budou obě působit v ligových soutěžích. U mládeže v jakémkoliv sportu by nemělo jít primárně o výsledky na hřišti, ale o rozvoj jak po stránce sportovní, hráčské, tak po stránce lidské. To jsou naše hlavní cíle a zároveň i ambice pro nastávající sezonu.

Jaké vrcholy a magnety pro hráče a diváky nová sezona přinese?
T.B.: Ligové soutěže U14 a U15 už začaly a 2. liga mužů začíná pro náš tým o víkendu 6.-7.10., kdy začínáme těžkou dvojičkou v Mariánských Lázních a na půdě loňského vítěze A skupiny 2. ligy SKB Rokycany. Naši příznivci se mohou těšit na domácí premiéry v sobotu 20.10. se Sokolem Žižkov a v neděli 21.10., kdy přivítáme BC Slaný, neměnné jsou už několik let stálé začátky zápasů – soboty od 18 a neděle od 10 hodin. Naším přáním je opět se probojovat do play-off 2. ligy mužů, kde jsme letos v březnu vypadli po dvou zápasech se Slunetou Ústí nad Labem, a opět přinést naším divákům i všem v klubu to správné napětí a očekávání, které tato nadstavbová soutěž přináší. V mládežnických kategoriích je dle mého potěšením každý zápas, který se dětem vydaří a z kterého pak máme všichni kolem radost.

Jaký má klub rozpočet, jak je zabezpečen a jak jste spokojen s podporou od města a partnerů?
T.B.: Na sezónu potřebujeme cca 1,3 mil. Kč, největší část získáváme z grantů Města Domažlice, nutné jsou pochopitelně klubové příspěvky hráčů a naštěstí stoupá podpora i ze strany České basketbalové federace a MŠMT, z jejichž dotací hradíme jednoho trenéra na plný úvazek a odměny pro další trenéry v našem klubu. Bez podpory našich partnerů, kterých máme více než 15, bychom se také neobešli. Jim a především Městu Domažlice náleží náš největší dík. Hospodaříme s minimálně přebytkovým rozpočtem a tak vlastně veškeré přijaté finance zas během roku investujeme do nájmů za sportoviště, cestovného, odměn rozhodčím, dresů, míčů, účasti na turnajích mládeže, atd.

Jak podle Vás probíhá rekonstrukce sportovní haly, co přinese basketu a v čem naopak aktuálně cítíte omezení nebo komplikace vinou rekonstrukce?
T.B.: Rekonstrukci sportovní hala ve Fügnerově ulici už potřebovala jako sůl. Již v uplynulé sezóně došlo k zateplení pláště budovy i střechy, novou fasádou a okny hala hodně prokoukla. V létě se začalo s kompletní rekonstrukcí šaten, která potrvá asi do konce října. Bude to pro sportovce, diváky i rozhodčí znamenat jistá omezení, ale výsledek bude stát za to! Po skončení sezony pak bude rekonstrukce pokračovat prvním patrem, novou restaurací, ubytovacími prostorami a věřme, i novou palubovkou. Myslím, že se všichni máme na co těšit a i za tohle náleží Městu Domažlice velký dík. V silách sportovců sdružených v bývalé TJ Jiskra Domažlice, která halu do r. 2013 vlastnila, by zcela jistě taková generální rekonstrukce nebyla.

Nezbývá si tedy než přát, aby se v nadcházející sezoně dařilo zas o trochu více než v uplynulé, abychom k našemu krásnému sportu přilákali zase víc dětí, diváků i příznivců a aby radost z našeho konání převyšovala všední strasti i starosti, negativismus a dílčí neúspěchy.

Eva Cvachovcová, tvůrkyně eko-sáčků a loga pro nošení vlastních hrnků na kulturní akce.
Ve Kdyni vznikl nápad jak nakupovat ekologičtěji