Tour de Ski kvůli střevním problémům sice osmadvacetiletá rodačka z Domažlic nedokončila, ale rychle se zotavila a při Světovém poháru v Novém Městě na Moravě potvrdila roli české jedničky. Navíc znovu skvělými výsledky.

Po desátém místě v individuálním závodě na 10 km volně doběhla Razýmová v následné stíhačce klasicky dokonce osmá.

Pro inženýrku ekonomie, která závodí za plzeňský Sport Club a trénuje ji manžel Vladislav Razým mladší, šlo o čtvrté a páté umístění na světové scéně v elitní desítce.

Kateřino, v klasické stíhačce jste se oproti umístění z individuálního závodu posunula ještě o dvě příčky výš. Jste spokojená?

Osmé místo beru. Ale trošku mě mrzí, že jsem na posledním kilometru nepředběhla Finku Niskanenovou, protože jsem mohla být ještě lepší.

Adam Jánošík (vlevo) a Michal Moravčík.
Hokejová Plzeň mění s Litvínovem. Za Moravčíka přichází Jánošík

Před víkendem jste se obávala, co s vámi udělá nervozita v domácím prostředí. Asi se můžete pochválit, jak jste si s ní poradila.

Závody provázela skvělá divácká kulisa, u trati byla spousta známých a v sobotu jsem zhruba do druhého kilometru měla trochu svázané nohy. Ale potom jsem se rozjela a při stíhačce to už bylo úplně jiné.

Vůbec jsem nebyla nervózní, užila jsem si to před startem a také samotný závod. Navíc po delší době se jelo klasicky, což je pro nás skoro už netradiční styl a já ho mám ráda.

S jakým cílem jste šla do stíhacího závodu?

Trošku jsem si dělala zálusk, že bych mohla jet s Ebbou Andersonovou, která byla o místo přede mnou. Ale její deváté místo ze soboty byl asi nějaký omyl a ve stíhačce se vydala vstříc lepším výsledkům. Tak jsem se musela spokojit s bojem s Kerttu Niskanenovou, která startovala za mnou. Bylo ale dobré, že jsem mohla jet kontaktní závod i s nějakým tím loktováním.A hlavně, že jsem se udržela vepředu.

Na trati jste se s Finkou pošťuchovaly?

Ke konci závodu už to tak u holek bývá. Ale věřím, že to bylo v zápalu boje a že budeme spolu v pohodě.

Milan Havel (u míče).
V tréninku je to větší jízda, srovnává viktorián Havel

Při stíhacím závodě bylo opět trošku jiné počasí. Jaké vládly na trati podmínky?

Sníh byl na různých místech rozdílný. Vrchní pasáž byla před závodem uzavřená, nebyla projetá a zůstal tam čerstvý sníh. Až na tuhle pasáž jsem ale měla lyže na stoupání perfektní, z kopce to mohlo být možná trošku rychlejší, ale jinak super.

Ve Světovém poháru jste už dosáhla na páté, sedmé, osmé, deváté a desáté místo. Dá se říci, že jste se v desítce zabydlela?

Ještě něco zbývá – první, druhé, třetí, čtvrté, šesté, to musí přijít další závody (úsměv). Možná to vypadá, že jsem v desítce jako doma, ale pořád si tam připadám jako někde na návštěvě.

Jaký bude váš další program?

Chtěla bych odjet všechny naplánované závody do konce sezony a doufám, že mi to už nic nepřekazí.