Plzeň, asfaltová dráha v areálu SK Rapid v Doubravce na Lopatárně a seriál červnových kritérií Il Sano Cup pod taktovkou Zdeňka Rubáše z týmu AC Sparta.

Startují tu hvězdy světového pelotonu, které byste jinak doma spatřili tak maximálně při mistrovství republiky.

Jako v úterním odpoledni, kdy třetí díl série, Velkou cenu Alkal Baterie, absolvuje v rámci přípravy na restart mezinárodní sezony Roman Kreuziger z worldtourové stáje NTT Pro Cycling.

„Jinde v Evropě se zatím stále nezávodí, u nás ano, a čeští profesionálové toho využívají. Pro cyklistické fanoušky je to skvělá příležitost vidět je v akci naživo,“ zve diváky na Lopatárnu hlavní organizátor Zdeněk Rubáš.

Do premiérového dějství zasáhl mj. reprezentant Petr Vakoč z týmu Alpecin-Fenix, do druhého minulé úterý zase Zdeněk Štybar, klasikářská hvězda stáje Deceuninck – Quick Step, a nyní bude závodit Kreuziger.

Zkušený 34letý jezdec, který se chystá na svou desátou Tour de France, se doma v Plzni představí znovu po dvou letech. V roce 2018 tu závodil na národním šampionátu, který spolupořádal s manželkou Michaelou.

Aleš Čermák měl největší šanci plzeňské Viktorie.
Čermák: Kdybych dal gól, mohlo to vypadat jinak

Teď to však bude první Kreuzigerův závod v koronavirové pauze. Předtím se držitel českého maxima v konečném pořadí Tour i Gira (shodně páté místo) naposledy představil na Paříž – Nice v půlce března. Následně mezinárodní cyklistická unie UCI sezonu kvůli pandemii stopla.

„Roman se vrací ze soustředění v Krkonoších, kde trénoval i se svojí juniorskou akademií,“ hlásí Rubáš.

Úterní kritérium ozdobí navíc také Vakoč, který minule chyběl, i dravý Petr Kelemen.

Devatenáctiletý talent z Brnířova u Kdyně (mladší bratr rovněž úspěšného cyklisty – sprintera Pavla) a jezdec CCC Development Teamu dokonce před týdnem na Lopatárně vyhrál.

„Kelemenovo vítězství správně tiplo deset diváků, takže rozhodoval až čas vítěze. Šťastný výherce si odnesl tisíc korun,“ říká Rubáš.

Tipovací soutěž chystá znovu. Přihlášeno je na 200 cyklistů včetně jezdců pořádající Sparty. „Na startu nebudou chybět ani zástupci dalších elitních týmů a přijede i několik závodníků z Rakouska a Německa,“ oznamuje Zdeněk Rubáš.

V 17 hodin startuje souboj žactva a kadetů, hlavní závod na 6O okruhů (67 km) s bodováním v každém kole pro první dva jezdce na pásce se rozjede v 17.30 hodin.

Hned na úvod zápasu porazil domácí Martin Kraus chebského tenistu Matěje Cintla, který ve druhé lize hostuje ve Škodě Plzeň, a nasměroval TK Slavii Plzeň za vítězstvím.
Vyrovnané tenisové derby vyhrála Slavia