Na závodní tratě by se tak jezdec profistáje Bahrain Merida vrátil poprvé od Tour de France, kterou vinou problémů s kolenem musel Cink v samém závěru vzdát.

Vrátil by se symbolicky na trati, kde svou kariéru jako kluk začínal. Jenže z možného překvapení sešlo.

„Chtěl jsem jet, a i s týmem jsem byl domluvený, že ve Stupně můžu závodit, ale koleno stále není v pořádku,“ vysvětloval rodák z nedalekého Újezdu u Svatého Kříže.

Ve Stupně se ale Cink ukáže a v neděli se tu od 13.00 hodin bude podepisovat při autogramiádě.

Stále nemůžete trénovat naplno?
Zatím ne. Na kole se sice můžu vozit, ale jakmile zařadím intenzivnější trénink, tak se koleno ozve a bolí. Musím být dál trpělivý a nelámat to silou, i když je to psychicky náročné. Bez pořádného tréninku jsem čtyřicet dní a zatím netuším, kdy trable skončí.

Máte alespoň naději, že byste mohl stihnout ještě nějaké závody do konce sezony?
To právě ne. Spíš to vypadá, že letošní sezona pro mě skončila už na Tour. K tomu, abych se dostal alespoň do nějaké formy, potřebuju zhruba čtyři týdny. Jenže zatím stále nemohu trénovat naplno. Sezona byla sice náročná, chvíli jsem byl bez kola docela rád, ale teď už je to dlouhé.

Takže návrat domů pro vás bude nejspíš příjemným rozptýlením?
Určitě. Domů, za rodiči, kamarády, Jardou Rybou z Author Teamu, i dalšími kluky se vracím vždycky rád. Vždyť jsem ve Stupně vyrostl. A i loni, kdy jsem se na závod do Stupna vracel po olympiádě v Riu, to bylo fajn.

I po přestupu na silnici jste prokázal své kvality, ale co svět horských kol? Nelákal by vás návrat na biky?
Vlastně je to jen chvíle, co jsem ještě na horském kole závodil a stále je to živé. Když jsem teď koukal na svěťáky v televizi, tak jsem se tam pořád viděl mezi nimi. Ale jsem teď na silnici, i když roční smlouva v týmu Bahrain Merida mi končí a nová není zatím doladěná. Tak uvidíme, co mi budoucnost přinese.