Spolu s Michalem Kotalem hájí barvy TJ Havlovice a sbírají jeden úspěch za druhým. Toho posledního dosáhl Miloš v Dobřanech, kde ovládl finále krajské ligy dorostu výkonem 459 kuželek.

S dvojnásobným účastníkem Mistrovství České republiky jsme si povídali nejen o jeho prvních kuželkářských krůčcích.

Miloši, prozraď čtenářům co tě vlastně přivedlo ke kuželkám.

„K tomuto sportu jsem se dostal úplnou náhodou. Bydlel jsem v Havlovicích, kde jsou kuželky jedinou zábavou. Hráli jsme je s babi jenom pro radost, ale jednou jsme zde byli na volném házení a starosta TJ Havlovice Jiří Pivoňka se mě zeptal, jestli bych nechtěl zkusit házet závodně. Souhlasil jsem, protože mě kuželky bavily. Začal jsem chodit na tréninky a u kuželek zůstal dodnes.

Čím tě tento sport naplňuje?

„Rád cestuji a s oddílem mám možnost nahlédnout do všech kuželen po celé republice. Baví mě, že mohu překonávat sám sebe a neustále navyšovat svoje rekordy. V tomto sportu se totiž hráč může neustále zlepšovat. Miluju vypjaté zápasy, kdy je průběžné skóre například o dvě kuželky a nakonec s hřejivým pocitem vyhrajete jenom jednu."

Kdy jsi začal hrát závodně?

„Bylo to asi před pěti lety. Poprvé jsem nastoupil k domácímu zápasu proti TJ Baník Stříbro. Tenkrát jsme bohužel asi díky mně prohráli, jelikož jsem byl začátečník a hodil opravdu velmi málo. Poté jsem se začal zlepšovat a postoupil do mužů. Moje první dospělé družstvo bylo Havlovice E, kde jsem strávil dvě sezony. Nyní hraji už druhý rok v A týmu."

Jak doposud hodnotíš svoji kariéru?

„Zatím jsem spokojen. Dostal jsem se dvakrát na Mistrovství České republiky v Náchodě a Pelhřimově. Spolu s Michalem Kotalem se umísťujeme v kraji a okrese na medailových pozicích. U mužů se mám ale pořád ještě co učit. Je to velmi vyrovnaná kategorie."

Je pro tebe náročné hrát v mužské kategorii?

„Velice náročné, protože je to něco jiného než dorostenecká liga, kterou jsme pětkrát za sebou vyhráli. V mužské kategorii hrajeme kraj a tam jsou všechny zápasy velmi vyrovnané."

A co tréninky?

„Trénuji dvakrát týdně. Za trénink naházím přibližně sto hodů sdružených. Když už je v průběhu sezony znát únava svalů, tak postupně ubírám."

Jsi spokojen v kuželkářském oddílu TJ Havlovice?

„V našem klubu jsem velmi spokojen, jelikož mě zde vychovali a s Michalem se nám daří. Akorát nám odešel jeden spoluhráč, který u nás byl na hostování. Zatím to není jisté, ale prozradím, že s největší pravděpodobností budu hrát dorosteneckou ligu za tým TJ Sokol Kdyně. Jinak jsem velice rád, že jsem se dostal do A týmu mužů, kde se mohu dále rozvíjet. Máme v úmyslu vyhrát krajskou ligu a postoupit do divize."

Při zápase se Sokolem Kdyně jsi hrál ve dvojici proti jednomu z nejlepších v České republice Viktoru Pytlíkovi? Zavzpomínal bys, prosím, na tento souboj?

„Ráno jsem přišel do kuželny a kapitán mi řekl, že budu hrát proti mistrovi světa Viktoru Pytlíkovi. Zalekl jsem se, ale jelikož se s Viktorem znám ze soustředění a tykáme si, tak se tento souboj odehrál v přátelském duchu. Bylo mi jasné, že prohraji, jelikož Viktor hází 500 a já průměrně 430. Byl jsem nervózní. První dráhu jsem prohrál s velkou ztrátou, ale druhou jsem zabojoval a nepatrným rozdílem jsem Viktora porazil."

Co plánuješ do budoucna a co tě čeká v nejbližší době?

„Nyní mám tři týdny pauzu, poté jedu na soustředění do Kdyně a od této přípravy na sezonu už začínám normálně trénovat."

Máš nějaký kuželkářský sen?

„Snů mám mnoho. Chtěl bych se dostat do reprezentace a zahrát si na MS či ME. Začít házet pět set. Vyhrát ligu s muži a bojovat v divizi. Zahraniční angažmá je také můj velký sen."

Čemu se věnuješ, pokud zrovna nezávodíš?

„Jsem hasič. Patřím do Havlovického záchranného sboru. Rád si s kamarády zahraju fotbal."

Vizitka:

Miloš Černohorský

Věk: 16 let

Úspěchy: mnoho triumfů v krajském přeboru kuželkářů

2x účast na MČR

Osobní rekord: 563 kuželek na 120 sdružených hodů v Hradci Králové

Oblíbené jídlo: kuřecí řízek s bramborovým salátem

Oblíbené pití: cola

Zájmy: hasiči, kamarádi, sport

Vzor: Viktor Pytlík

Autor: Aleš Procházka