Stejně jako loni bude mít Pohár Plzeňského kraje v závodech horských kol deset dílů, ale uskuteční se ve třech nových destinacích a organizátoři série avizují i další změny.

Seriál závodů pro veřejnost odstartuje koncem března premiérově ve Stříbře a dalšími novými lokalitami bude šumavský Špičák a Aš. Naopak tři závody – časovka v Ejpovicích, Přeštice a Radnice – se přesunou do Talent Cupu určeného mládeži. Regionální pohár dále zavítá do Města Touškova, Rakovníka, Domažlic, Klatov, Stupna, na Čerchov a skončí v půlce září v Plzni. Souboj ve Stupně zároveň určí krajské šampiony.

Ondřej Paur.Ondřej Paur.Zdroj: archiv

A avizované změny?

„Účastníci si budou moci vybírat z více disciplín, zlepší se zázemí závodů a bojovat se bude o výrazně hodnotnější ceny,“ uvedl Ondřej Paur, který sérii nově řídí.

Snahou je přitáhnout k závodům více sportovců i fanoušků, a to hlavně z řad dospělých. Klasické cross country s technickými pasážemi, skoky a kamenitými sekcemi, si tak letos užije především mládež.

„Xcéčko jde tím směrem a mladí bikeři musí nutně závodit na technicky náročných okruzích. Ale abychom si neodradili dospěláky, tak pro ně nově chystáme Big XCO, delší závody na výkon bez složitější techniky. Takový návrat do devadesátek, navíc na tratích, které se dají zvládnout i na gravel kolech,“ avizuje Ondřej Paur.

Právě kategorie Gravel, souboje na stále oblíbenějších speciálech na pomezí silničních a cyklokrosových strojů, je další disciplínou, v níž se bude bojovat o pohárové body i mistrovské tituly. A to v jedné kategorii pro ženy a v jedné pro muže, shodně nad 19 let.

Na své si však v rámci bikové série nově přijdou i běžci, ženy i muži nad 19 let.

„To je výzva pro rodiče malých bikerů, ale i místní příznivce běhu. Čekají je závody na jedno kolo, zhruba na 4,5 až 6,5 km,“ říká prezident pohárové série Paur.

Definitivní podoba poháru by měla být jasná do konce února.

Simona Spěšná na startu mistrovského cyklokrosu, vlevo v pozadí otec a trenér Milan Spěšný.
Oslavy u Seiny střídá dřina. Bikerka Spěšná trénuje ve Španělsku

Program Poháru Plzeňského kraje horských kol 2023:

sobota 25. 3.: Stříbro

neděle 23. 4.: Město Touškov

sobota 6. 5.: Rakovník

neděle 28. 5.: Domažlice

sobota 17. 6.: Klatovy

neděle 25. 6.: Špičák

víkend 4.-6. 8.: Břasy-Stupno

– mistrovský závod

sobota 2.9.:

neděle 10. 9.: Čerchov

sobota 16. 9.: Plzeň