S jakými cíli jste vstupovala do letošní sezony a jaké pocity máte po její první polovině?
„Mým cílem bylo hlavně zlepšit osobní rekordy, zabojovat při MČR a zkusit si nějaký triatlon v Českém poháru. Ze začátku sezony jsem moc nadšená nebyla, ale teď jsem velmi spokojená."

Jako většina běžců jste rok začala závody seriálu Běžce Chodska. Pozorovala jste na sobě v Draženově, Koutě a Bělé, že by to letos mohlo být dobré?
„Na přespolácích nebo silničních bězích je to vždy jiné než na dráze, krosy mě hodně baví, takže jsem doufala, že by to jít mohlo, i když do Bělé jsme přijeli rovnou ze soustředění, takže tam byla znát únava."

V seriálu jste momentálně druhá mezi ženami, půjdete po druhém místě celkově?
„V seriálu Běžec Chodska bych chtěla hlavně udržet bednu. Proti holkám to ale bude těžké."

Předpokládám, že vrcholem úvodní části sezony pro vás bylo červnové Mistrovství České republiky na dráze v Jablonci. V běhu na 2000 m př. jste všechny překvapila ziskem bronzu. Bylo to překvapení i pro vás nebo jste si věřila na bednu?
„Ano, MČR na dráze bylo vrcholem první části sezony. Nejdříve jsem s medailí vůbec nepočítala, na dráze jsem byla spokojená jen s časem na pětce. Ale těsně před závodem jsem v medaili tajně doufala, když jsem viděla startovní listinu. Ale při závodě jsem šla i do čela a skupinku roztrhala a nakonec z toho byl snad zasloužený bronz."

Kromě vašich dalších aktivit hostujete i v Tepu Kladno. Můžete čtenářům přiblížit, co takové hostování pro atletku z Domažlic obnáší?
„Za Kladno běhám extraligu. Pro mě to znamená účast na závodech – v prvním kole a na mítincích druhého kola, kde se běhá stýpl. Letos mě ještě čeká finále extraligy a pomoc juniorkám na Mistrovství Čech a snad i na MČR družstev juniorek. Účastním se tedy pouze závodů, které ale jsou po celé republice. Což znamená i více než tři hodiny dlouhá cesta na závod. Jinak jsou to pro mě hlavně zkušenosti z velkých závodů a seznámení s dalšími atlety z celé republiky."

V jaké disciplíně jste tedy za Kladno závodila a jak jste si vedla?
„Za Kladno běhám hlavně stýpl a pomáhám ve štafetě 4 x 400 m. Dobíhám kolem 5. místa, zatím vždy na bodované pozici, takže se zde dá běžet i s rychlejšími holkami. A ve slušném čase."

Dalším překvapením ve vašem podání jsou výsledky v Českém poháru v triatlonu. Jak jste se vůbec k triatlonu dostala, jakých závodů jste se zúčastnila a jak jste si vedla?
„K triatlonu mě to vždycky táhlo. Jako malá jsem závodně plavala, a pak začala běhat. K tomu jsem ráda jezdila na kole. Takže triatlon byl jasný. Jen kombinovat běh a triatlon jsem se bála. Až letos jsem se do toho konečně obula. Na jaře jsem zkusila aquatlon (plavání, běh) v Českých Budějovicích, kde jsem vyhrála i závod žen. Na konci května jsem jela terénní duatlon v Praze, kde jsem ale ztrácela na kole a nakonec dojela druhá v juniorkách. Pak jsem se věnovala zase jen běhu. V červenci jsem chtěla zkusit klasický triatlon a jela na závod Českého poháru do Mělníka. Tam jsem počítala tak s pátým místem, ale těžká trať mi sedla a nakonec z toho bylo hodně nečekané zlato. O týden později jsem jela ČP v Telči, kde jsem byla druhá. 18. srpna se na Lipně konalo MČR v triatlonu, kde jsem nakonec vybojovala třetí místo. Ještě jsem stihla triatlon v Karlových Varech. Tam se konalo MČR v supersprinttriatlonu štafet. Mezi sebe mě tu vzali triatleti z Plzně, se kterými jsme vybojovali bronz. Večer jsem ještě zvládla otevřený závod, kde jsem dojela 3. mezi ženami a první v juniorkách."

Trénujete na přespoláky, překážky na dráze, plavání a kolo na triatlon. Jak lze tohle všechno stihnout a nebylo by snazší se specializovat jen na jedno sportovní odvětví?
„Zatím jsem to vždycky nějak stihla. Někdy jdu dva tréninky hned po sobě nebo jeden jdu ještě ráno před školou. Triatlony a přespoláky se dohromady zkombinovat dají, s překážkami na dráze je to těžší. Proto třeba měsíc před MČR na dráze jsem víc běhala a kolo s plaváním sloužilo hlavně k regeneraci. Ještě bych to chtěla na příští rok nějak zkombinovat, protože budu posledním rokem juniorka, ale to se všechno uvidí i vzhledem k maturitě, která mě na jaře čeká."

Jakou podobu měla letní příprava?
„Léto bylo ve znamení dvoufázových tréninků. Po mistrovství na dráze jsem začala ihned s tréninkem na triatlon, následovalo soustředění na Srubu v Babylonu. V srpnu to bylo podobné. Po Chodských slavnostech jsem jela na soustředění s plaveckým oddílem a do začátku školního roku jsem to měla podobné."

Co vás do konce roku ještě čeká za závody a jakých výsledků si ještě přejete dosáhnout, abyste byla s celou letošní sezonou absolutně spokojená?
„V sobotu jsem absolvovala poslední závod ČP v triatlonu v Sokolově, kde jsem získala bronz. Díky dobrým výsledkům v Českém poháru bych se ráda dostala do ´repre´. Nyní už zase nazuji tretry a čeká mě finále extraligy, Mistrovství Čech a snad i MČR družstev za Tepo Kladno, tam bych měla běžet stýply. Ke spokojenosti bych brala samozřejmě nějaký osobák. Dále bych chtěla zkusit MČR v silničním běhu na 10 000 m v Praze – Běchovicích. A samozřejmě také nevynechám závody Běžce Chodska a cyklistickou časovku na Čerchov."

Vizitka Jany Brantlové:

Narodila se 18. července 1995 v Domažlicích, kde také bydlí. Studuje na Gymnáziu J. Š. Baara v Domažlicích. S atletikou začala ve 12 letech. Největší sportovní úspěch – letošní bronzové medaile z MČR na dráze na 2000 m př., z MČR v triatlonu a loňské vítězství v kvalifikaci na ME v běhu do vrchu. Hlavní disciplínou je „stýpl" – 3000 m překážek. Věnuje se i přespolákům a běhům do vrchu. Letos začala jezdit Český pohár v triatlonu. Ostatní záliby: volejbal, brusle, běžky, sjezdovky i snowboard.