Na stometrové trati bude vítězství z roku 2017 obhajovat kanadský sprinter Gavin Smellie, který již v letošní sezóně předvedl úctyhodný výkon 10,01s. Na 300m, která se běhá jako Cena Jana Mazance, se dá očekávat hojné zastoupení sprinterských es z Dukly Praha a kuži nadarmo nebudou chtít dát ani sprinteři z Plzeňského kraje.

Rychle by se podobně jako loni mělo běžet i v hlavní disciplíně na 1500 metrů. Současný rekord 3:38,34, který loni zaběhl Maďar Tamás Kazi, budou chtít pokořit borci z Německa, Maďarska či Lucemburska. Na startu se objeví i účastník nedávného Mistrovství Evropy v Berlíně Jakub Zemaník z Vítkovic, který se určitě přidá ke skupině běžců atakující hranici 3:40.

Vodácký tábor pionýrské skupiny Safír Kdyně.
Kdyňští pionýři sjížděli Ohři

Tento útok jistě nenechá chladným ani držitele českých rekordů na 3000 a 10000 metrů a půlmaratonu Jana Pešavu. Po přesunu z Poběžovic, kde bude při příležitosti Panevropského půlmaratonu také čestným hostem, se v Domažlicích ujme role předávajícího ocenění těm nejlepším při slavnostním ceremoniálu.

Milovníci technických disciplín se můžou těšit především na výškařskou soutěž mužů, kde se domažlickému publiku mimo jiných předvede Jaroslav Bába. S olympijským medailistou z Athén bude navíc připravena menší autogramiáda před startem dětských kategorií, zhruba v 14,30 hod. Na mítink, který začíná v 14 hodin předprogramem s dětskými kategoriemi a pokračuje v 17 hodin tradičními závody s běhy na 100, 300 a 1500 metrů, zvou všechny milovníky atletiky členové AC Domažlice.

Ondřej Váchal