Přibližně po čtvrté hodině odpolední se dvoučlenná německá posádka ultralightu pokusila o nouzové přistání nedaleko obce Puclice.

„Při pádu se poranil jednačtyřicetiletý pilot a devětadvacetiletý spolucestující," uvedla policejní mluvčí Dagmar Jiroušková. „Oba cizinci byli z místa převezeni do nemocnice v Domažlicích, ze které byli po ošetření propuštěni," dodala. Podle mluvčí plzeňské záchranné služby Lenky Ptáčkové nebyla zranění vážná a šlo spíše o drsnější přistání.

„V neděli totiž došlo k meteorologickému jevu zvanému húlava," řekl k havárii vedoucí letového provozu z nedalekého staňkovského letiště Dušan Špirk.

Húlava je náhlé zvýšení rychlosti větru před bouřkou či silnou přeháňkou. Vítr je značně nárazovitý a často výrazně mění směr.

„Byl jsem v tu dobu v Holýšově, když se to stalo – zvedl se vítr a během deseti vteřin z něho byl skoro uragán. Vím, že když do něčeho takového vletíte s letadlem, máte velké problémy, nárazy větru mohly být klidně 20 metrů za vteřinu," uvažuje Špirk a pokračuje: „Nevím přesně, k jaké situaci v tomto případě došlo, ale podle mě musela být bouřka viditelná už zdálky a žádný rozumný pilot nesmí do bouřky za žádnou cenu letět. Když ji spatříte a nedá se obletět, což v tomto případně asi nešlo, musíte upalovat pryč a letadlo posadit na nejbližší letiště."

Případem se nyní zabývají domažličtí kriminalisté.

„Spolupracují s leteckou inspekcí, zjišťují příčinu pádu i to, zda ze strany pilota došlo k porušení předpisů či zanedbání povinností," dodala policejní mluvčí Jiroušková.