„Většina se jich udála přímo na přechodech pro chodce, tedy v místě, kde by řidiči i chodci měli být nejobezřetnější a předvídat možná rizika. Není pravda, že chodci mají na přechodu pro chodce absolutní přednost, jak se mnozí domnívají,“ uvádí mluvčí Městské policie Domažlice Věra Říhová.

K jednomu ze střetů došlo ve středu odpoledne na kruhovém objezdu v Kozinově ulici. „Řidič osobního automobilu Škoda Fabia se zde střetl s chodcem, který mu následně ze vzteku kopl do dveří automobilu, z nehody naštěstí vyvázl bez zranění. Z místa nehody řidič následně ujel. Průběh celého střetu byl zaznamenán kamerou městského dohledového kamerového systému. Informace o nehodě včetně pořízeného kamerového záznamu, totožnosti poškozeného a registrační značky vozidla byla předána Dopravnímu inspektorátu Policie ČR k dalšímu šetření,“ popsala Říhová.

Ilustrační foto.
Policisté zachránili život muži, který se chtěl oběsit

Páteční nehodu popsala mluvčí domažlických policistů Dagmar Brožová: „ V 12:03 hodin 43letá řidička peugeotu při couvání z parkovacího místa přehlédla stojící chodkyni a zadní částí vozidla narazila do jejího pravého boku. Po střetu chodkyně ve věku 68 let upadla na komunikaci. Utrpěla zranění, se kterým byla převezena k ošetření do Domažlické nemocnice. Poté byla zraněná žena manželem převezena do nemocnice ve Spolkové republice Německo k provedení dalších vyšetření.“

Brožová dále uvedla, že řidička navíc vyjížděla z místa na vyhrazeném parkovišti pro vozidlo přepravující osobu těžce postiženou nebo osobu těžce pohybově postiženou, přičemž nikoho takového nepřepravovala.

POZORNOST V PROVOZU JE VELMI NUTNÁ

Chodci musí být při pohybu v dopravním provozu velmi obezřetní. „Před vstupem na přechod by se měli věnovat pouze bezprostřednímu dění kolem něj. Je důležité se dobře rozhlédnout a po celou dobu přecházení se soustředit výhradně na provoz kolem. Chodci by se neměli věnovat mobilním telefonům či jejich hledání v kabelkách či taškách. Důležité je i dobré vyhodnocení situace na přechodech pro chodce bez řízeného provozu a ujištění se, že řidič vozidla mě, jakožto chodce, skutečně vidí a vozidlo včas zastaví. Bez viny samozřejmě nejsou ani řidiči, kteří se mnohdy řízení bohužel nevěnují tak, jak by měli, a chodce na přechodu mohou tedy snadno přehlédnout. Následky takového počínání mohou mít až fatální následky,“ varuje Říhová.

DOMOV PRO SENIORY v Břetislavově ulici přešel od ledna pod správu Města Domažlice.
Koupelny i rozvody. Seniorský domov projde renovací

Připomněla dále, že strážníci již několik let každé ráno provádějí dohled u obou základních škol v Domažlicích, kde dohlížejí na správné přecházení vozovky, ale i na chování řidičů, kteří občas projíždějí křižovatku na červený signál stůj. „Strážníci děti učí přecházet po pravé straně přechodu, dobře se rozhlížet a věnovat se pouze přecházení. Děti si na dozor strážníků i doporučená pravidla již zvykly – před přechodem strkají mobilní telefony do kapes a stoupají si většinou již automaticky na pravou stranu přechodu,“ vypozorovala Říhová.