Zlato bylo blízko. Markéta Vondroušová sice prohrála první sadu, ve druhém setu však byla jasně lepší a i do třetího dějství vstoupila nadějně. Světová dvanáctka Belinda Bencicová ale vykřesala poslední síly a došla si pro životní triumf.

Vondroušová se přesto postarala o největší olympijský úspěch českého tenisu. V roce 1988 získal v Soulu zlato Slovák Miloslav Mečíř, po rozpadu federace vybojovaly v singlu dva bronzy Jana Novotná a Petra Kvitová.

Markéta Vondroušová
Sny, fotografie i úspěchy. Vondroušová byla hvězdou už od dětství

První set nabídl vyrovnanou podívanou, lehce okořeněnou nervozitou na obou stranách. V prvních sedmi gamech měly obě hráčky dohromady deset brejkbolů.

Zřejmě klíčový okamžik? Vondroušová nejdřív soupeřce sebrala podání a šla do vedení 3:2, pak ale místo zvýšení náskoku sama o svůj servis přišla. Následně si obě tenistky podání držely až do samé koncovky setu, v níž byla úspěšnější Bencicová.

Ve druhé sadě Vondroušová přebrala iniciativu. Hned v úvodu Švýcarku po sérii delších přestřelek brejkla a dál udávala tempo. Rychle pak dotančila do vedení 5:1 a set bezpečně dovedla ke zdárnému konci. Vyrovnáno 1:1 a na řadě bylo rozhodující třetí dějství.

Zápas Česko - USA na OH v Tokiu.
Český sen o čtvrtfinále skončil. Basketbalisté dostali lekci od zámořských hvězd

Bylo znát, že obě finalistky si plně uvědomují důležitost chvíle. Na modrém dvorci v parku Ariake se přetahovaly o každý míček. Tlak stoupal, přibývala únava a i dvaadvacetiletá Češka začala kupit chyby, které se jí ve druhé sadě vyhýbaly. Švýcarka se díky tomu dostala do vedení 3:1.

Jenže ani Bencicová nebyla vůči sílícímu tlaku imunní. Vondroušová dokázala vyrovnat a úporná přetahovaná o zlato pokračovala.

Bitvu přerušila pauza na ošetření 

Za stavu 4:3 pro švýcarskou tenistku byla finálová bitva nakrátko přerušena pauzou na ošetření palce pravé nohy, kterou si Bencicová vyžádala. Po přestávce se devátá nasazená vrátila na kurt jako vyměněná: čistou hrou prolomila podání Vondroušové a šla podávat na vítězství.

Česká hráčka Markéta Vondroušová se raduje z postupu do finále.
My vám ty medaile přivezeme, hlásila domů Vondroušová. Může to být zlato

Vondroušová ještě chvíli vzdorovala, jeden mečbol odvrátila, ale na víc už jí ve žhavém pozdním tokijském večeru nestačily síly. Bencicová triumfovala ve třetím setu 6:3 a došla si pro zlato.

Bronzovou medaili získala Ukrajinka Elina Svitolinová, která ve třech setech porazila Jlenu Rybakinovou z Kazachstánu. Mezi muži ovládl duel o třetí místo Španěl Pablo Carreňo, který si rovněž ve třech setech poradil s favorizovaným Srbem Novakem Djokovičem.