„Bohužel jsme taneční kurz museli zrušit pro malý zájem. Velmi jsme tento krok zvažovali, chtěli jsme kurz udržet, měli jsme přihlášených sedm párů. To je ale velmi malý počet na vytvoření té správné taneční atmosféry, běžně se stává, že někdo onemocní nebo nemůže přijít z různých osobních důvodů a pět či šest párů  je potom velmi málo,"  popsala letošní holýšovskou zkušenost vedoucí tamního městského kulturního informačního střediska Věra Šlejmarová.
„Přihlášeným jsme nabídli možnost dojíždění do okolních obcí, ale všichni nezávisle na sobě odložili účast v kurzu na příští rok opět do Holýšova. Doufám, že za rok nezmění názor," uzavírá Šlejmarová. V Holýšově letos taneční zrušili úplně poprvé.

Opačný problém řeší v Poběžovicích. Zájem o kurz by byl, ale zase chybí potřebný prostor.

„Zájemci o taneční se na kurz sami dotazovali, proto jsme zahájili jednání s místním hotelem o pronájmu sálu pro  podzimní kurzy, ale kvůli chystané rekonstrukci sálu jsme podzimní termíny nakonec odložili," konstatovala vedoucí MKIS Poběžovice Jana Podskalská s tím, že  uvažují o jarním termínu. „A v plánu jsou i kurzy pro dospělé," dodala.

V sobotu 7. září začaly taneční ve Staňkově.  „Do kurzu se přihlásilo 13 dívek, hochů  o čtyři méně, takže jsme museli požádat tanečníky z minulých ročníků o výpomoc," popsala za staňkovské organizátory Marta Kastlová.

Vloni se do  tanečních zapsalo 16 dívek a 11 hochů a kurz byl též doplňován o tanečníky z předešlých let. Nejslabší účast v posledních letech zaznamenali Staňkovští v roce 2011, kdy tancovalo  10 párů, „O rok dříve se ale tanečních zúčastnilo 23 párů!" podotkla Kastlová.

„Taneční patří ke kulturnímu podzimu ve Staňkově a jsme rádi, že tato tradice je u nás zachována. Staňkováků ovšem dochází minimum. Do kurzu se přihlásili zájemci z Kolovče, Srbic, Čermné, Osvračína, Blížejova i Bukové,"  říká Marta Kastlová.

„Chceme, aby tanečníci prožili v Lidovém domě krásné večery a aby se tak tancování stalo pro každého požitkem a nikoliv stresovou záležitostí," shrnula filosofii pořadatelů.

V Horšovském Týně mají tradici jarní taneční kurzy pro mládež. Probíhají každoročně od března do května pod vedením manželů Cíchových, v letošním roce se konaly podvacáté. Výuka tance tam má zelenou ale i v dalších částech roku.

„V lednu a únoru se u nás konají taneční kurzy pro dospělé, podle zájmu pro začátečníky či pokročilé. Vyučovat se budou standardní, latinsko-americké a country tance. Přihlášky budeme přijímat do konce letošního roku," uvedla Leona Císlerová, ředitelka horšovskotýnského MKZ.
V loňském roce v H. Týně  poprvé otevřeli taneční kurz pro děti a mládež.

„Pro velký zájem děvčat i chlapců pokračujeme s výukou moderních tanců Street dance i letos. Vede ho Milena Selnerová z Dance Teamu Venduly Brettschneiderové. Budou se konat každou sobotu v dopoledních hodinách," připomněla Císlerová.