Sešly se zde děti z různých spolkových zemí Německa a z různých koutů České republiky, aby zde změřily své síly a získaly také další zkušenosti v oblasti soutěžení. Tato soutěž opravdu není jednoduchá a má každý rok vysokou úroveň.

Soutěž probíhala dva dny ve dvou soutěžních sálech a výkony jednotlivých soutěžících hodnotila pětičlenná porota. Kromě povinných skladeb, které jsou pro jednotlivé kategorie dané, hrají žáci repertoár, který jim vybírá jejich vyučující.

Náš region reprezentovali ze ZUŠ Kdyně tři žáci. Již potřetí se této soutěže v nejmladší kategorii 1a (do 10 let) zúčastnil Jiří Matějka a získal 5. místo. Jeho starší sestra Hana Matějková se této soutěže zúčastnila již pošesté. Letos byla zařazena do kategorie 2 (13-15 let). Za svůj vynikající výkon získala od poroty 3.místo. A do třetice se soutěže zúčastnilo akordeonové duo ve složení Hana Matějková a Vojtěch Hampel, kteří zde společně soutěžili podruhé. Byli zařazeni do kategorie D1 (do 14 let). Za jejich vystoupení je porota ohodnotila 3. místem.

Velký úspěch slavili i další akordeonisté z Čech. Do Plzně putovala tři druhá místa a do Jindřichova Hradce také jedno druhé místo.

Můžeme být hrdi na to, že se u nás hra na akordeon pěstuje na tak vysoké úrovni a že je tento nástroj mezi dětmi stále vyhledávaný a populární.

Poděkování si jistě zaslouží nejen samotní žáci za vynikající výsledky, tvrdou práci a reprezentaci kdyňské umělecké školy, ale i jejich učitelka Petra Vlčková a profesorka Jarmila Vlachová, které je na soutěž od září pečlivě připravovaly, a také za vynikající výběr skladeb. Žákům patří poděkování za každodenní poctivé cvičení, protože jenom to vede k úspěchům.

Přejeme žákům i pedagogům do budoucna více takových úspěchů. Všichni už se jistě těší na další soutěž, která proběhne už za 14 dní v Plzni.

ZUŠ Kdyně