Obě výstavy jsou přitom nápaditě propojeny dokumentárním filmem, který Skala o Malinovi natočil a je také v galerii k zhlédnutí.

Výstava Václava Maliny Útěky a návraty bilancuje jeho tvorbu za posledních dvacet let a ukazuje, že stále zůstává věrný svému velkému tématu - přírodě. „Tato výstava navazuje na moji první retrospektivu Východiska a návraty v roce 2000. Je rozdělena do čtyř oddílů, nabízí tvorbu impresionistickou, abstraktní i díla, která pracují s jazykem geometrie,“ shrnul plzeňský rodák, který letos oslavil sedmdesáté narozeniny.

„V jednom z oddílů jsou i obrazy s figurami, což jsem dlouho nevystavoval. Takovým spojovacím prvkem všech děl je barva,“ doplnil výtvarník, který se považuje za koloristu.

Marián Čišovský
Zemřel fotbalista Čišovský, prohrál životní boj

Výstava Petra Skaly Cesta časem, umístěná v podzemí galerie, ukazuje jeho filmovou i výtvarnou tvorbu. Filmu se věnuje už od svých devíti let, v 60. letech začal s experimentálním filmem, kdy přetvářel jednotlivá okénka filmového pásu například přemalováváním, přeškrabáváním či propalováním. „Byly doby, kdy moje experimentální filmy vidělo jen pár kamarádů, teď mě těší, že o ně projevuje zájem i dnešní mládež,“ uvedl Skala.

Třiasedmdesátiletý umělec z Písku zanechal nezanedbatelnou stopu i na poli dokumentů. Právě tam patří film o Václavu Malinovi Oslava pošetilosti z cyklu Výtvarnické konfese pro Českou televizi. „V mapování životů výtvarníků, malířů, architektů pokračujeme pořád. Teď už má tento cyklus kolem osmdesáti dílů,“ dodal Skala.

V plzeňské galerii potrvá výstava do 6. září, na 3. září je naplánovaná její dernisáž.

Kroužkování čápů.
Ornitolog: Čápů stále ubývá