Važecký betlém Jana Hály, Kolorovaný venkovský betlém Cyrila Kotyšana, Prachovský betlém Jany Moštkové, Pražské jesličky Josefa Weniga a spousta dalších papírových betlémů z bohaté sbírky Vratislava Altmana byla k vidění na výstavě v moštárně klíčovských zahrádkářů.

Betlémy doplnil jeden neobvyklý, který vyrobili žáci Základní školy Mrákov, která výstavu symbolů Vánoc vhodně doplnila tématickými výkresy školáků. „Vůbec nelitujeme, že jsme pro výstavu poskytli prostory a kvůli výstavě zakoupili také nové trubice do zářivek, aby byly betlémy dobře nasvícené," říká předseda zahrádkářů František Groessl.

Již vyjmenované exponáty byly vhodně doplněny ozdobenými vánočními stromky. Byly na nich zdobené perníčky, dále pak i netradiční a také háčkované ozdoby.

„Perníčky pekly naše ženy, protože když se rozsvěcoval stromek v kostele, každému dítěti, které tam vystupovalo, jsme opět dali balíček perníčků. Háčkované ozdoby nám poskytla paní Marie Rojtová, další ozdobičky zapůjčila paní Lída Konopová – obě odtud z Kyčova. Vánoční věnečky jsme přivezli z Bořic, tam je vyrábějí," vysvětluje Groessl.

A právě mezi věnečky se nacházel vyřezávaný dřevěný betlém. „Betlém jsem vyřezával letos z lípy, je to jen takový základ – svatá rodina a tři králové. Zkusil jsem to, dřevo je pouze namořené," prozradil autor Vratislav Altman.

Expozice rozhodně neměla o diváky nouzi, přicházeli prakticky po čtyři dny konání výstavy. Její autor s u ní střídal s předsedou Zahrádkářů. „Lidé hlavně obdivují to, jak pan Altman dokázal všechny betlémy vystříhat a postavit. Vysvětluji jim, že betlém se nejdříve nalepí na překližku a pak se lupínkovou pilkou vyřezává," uvedl Groessl.

„Je to krásné a vyrobit všechny betlémy dalo určitě moc práce. Nevěděla jsem, jaká výstava bude, a moc mile jsem se překvapila," uvedla místní Růžena Vondrašová.

„Líbí se mi velice krojované betlémy z jednotlivých krajů. Jsou moc hezké a je tu zastoupena s kroji celá republika, všechno pěkně pohromadě," pochvalovala si Martina Hlavsová z Chodova, která přijela za rodiči a výstavu navštívila spolu s nimi a s dvouapůlletým synem Štěpánkem. „Líbí se mi domečky a větrný mlýn," reagoval na otázku, co se mu líbí, bystrý klučina.

Kdo nestihl výstavu v klíčovské moštárně, rozhodně nemusí smutnit. Od 14. prosince se Altmanovy betlémy zabydlí v kdyňské městské knihovně. Ten den je na 17. hodinu připraveno Povídání o betlémech.