Strhující multimediální one-man show The Accidental Hero (Náhodný hrdina) vypráví skutečný příběh amerického důstojníka s českými kořeny, který shodou okolností osvobozoval na konci druhé světové války západní Čechy. Představení, jež slaví úspěch po celých Spojených státech amerických, je plné humoru, překvapivých zvratů i dojemných okamžiků.

Patrick Dewane se do Domažlic vrací už poněkolikáté a stejně jako jeho dědeček i on zde objevuje své kořeny.

Matt Konop o svých válečných zkušenostech nikdy nevyprávěl, ačkoli ho o to jeho malý vnuk Patrick Dewane často prosil. Nikdo z rodiny netušil, že své zápisky sepsal a pečlivě schoval. Našly se až dlouho po jeho smrti.

Patrick Dewane dědečkovy vzpomínky přetvořil do vzrušující one-man show, ve které se střídají momenty typického českého humoru i srdceryvné válečné okamžiky.

Patrick Dewane.

Příběh provází diváky vyloděním v Normandii, bitvou v Ardenách i osvobozením západních Čech. Autenticitu představení dokreslují unikátní filmové záběry nebo fotografie pořízené Mattem Konopem.

Když Matt Konop dostal na konci druhé světové války rozkaz vydat se jako předvoj z Německa do Československa, zatrnulo mu. Od svých předků slýchal, že česká země je chudá a zaostalá. Na Chodsku se setkal se svými krajany, kteří byli naprosto šokováni tím, že je americký důstojník oslovil v jejich jazyce. Matt Konop hovořil plynně česky, a i proto oznamoval prostřednictvím amplionu konec války Plzeňanům shromážděným na náměstí. Matt Konop se sice po válce vrátil ke své rodině do Spojených států amerických, ale na svoji znovu objevenou vlast už nikdy nezapomněl.

The Accidental Hero není příběh o hrdinství, ale o hledání odpovědi na otázku „kdo jsem?", která je aktuální v každé době. Minulost se v této jedinečné show prolíná se současností i s ohledem na investigativní přístup autora a jediného herce celého představení. Patrick Dewane rok co rok sbírá nové střípky do skládanky příběhu svého dědečka, a proto se příběh neustále vyvíjí a dotváří i po více než sedmdesáti letech od konce druhé světové války.
„Letošní rok je pro mě výjimečný. Můj dědeček Matt Konop bude 5. května prohlášen čestným občanem města Domažlice. Vím, že by si toho velmi vážil," říká Patrick Dewane.

Letošní show budou provázet speciální pamětní mince připomínající Matta Konopa a osvobození, které pro Patricka Dewana navrhli a vyrobili jeho čeští přátelé. Autorkou mincí je Slávka Rendlová z Klubu 3. armády v Klatovech.

Představení The Accidental Hero začíná v kině Čakan ve středu 4.5. v 19.00 hodin.
Autoři: (job, pon)