Dvě nevzhledné, rzí doslova prožrané schránky s poselstvím pro další generace vydala při opravách kostelní věž v Trhanově.

„Schránky se nacházely v kopulce o průměru zhruba 70 cm nad kostelní bání. Bohužel už byla proděravělá, a tak dovnitř zatékalo," uvedl k místu nálezu trhanovský starosta Ondřej Frei, který schránky odvezl do Horšovského Týna do archivu.

Pracovníci Státního okresního archivu Domažlice, jenž tam má své sídlo, opatrně vyjímali z obou schránek uložené dokumenty a mince.

„Jedna schránka byla opatřená zámkem, ale po klíči jsme se nemuseli shánět, neboť její obsah bylo možné opatrně vyjmout prorezlým otvorem. Ze druhé jsme vyňali dokumenty po odstranění víčka," popisuje zástupce ředitelky archivu Tomáš Fencl.

A co ukrývaly schránky?

„Nalezli jsme tam tři pamětní zápisy. Ten nejstarší byl z roku 1818, kdy se kostelní věž stavěla. Obsahuje také historické informace o zřízení lokálie v Trhanově v roce 1787, o patronátu, který tam měli Stadionové. V dokumentech se hovoří o historii kostela a je tam i tabulka s cenami obilí a potravin v té době," říká k nejstarším uloženým listinám zástupce ředitelky Fencl.

Další dokumenty byly přidány v roce 1927, kdy došlo k opravě věže.

„Zřejmě tam šlo o to, že měla špatnou střešní krytinu. V zápisu z toho roku jsou informace o stavbě, o cenách i o církevních hodnostářích, organizaci církve, tedy kdo byl například v dané době farářem, biskupem a papežem. Dále zápis hovoří i o obci a o zámku," líčí archivář.

Poslední zápisy, které byly uloženy v kopulce trhanovské kostelní věže, jsou staré ´pouze´ 41 let.

„Tehdejší opravu věže si pamatuji, ale už jsem si nevybavil, kvůli čemu ji bylo nutné dělat," říká starosta Trhanova Frei.

„V roce 1973 se věž musela opravovat, protože ji poškodila vichřice. Tehdy spadl z kostelní věže kříž i s bání. V dokumentu z té doby se popisuje, že byla nalezena skříňka, v níž byly starší dokumenty uloženy. Jsou tam i stesky na dobu, která byla pro církev těžká," podotýká Fencl.

„Byly tam také uloženy čtvery noviny, všechny z července roku 1927, a to Čech, Říšská stráž – což byly noviny Národní obce fašistické, dále Lid – noviny Československé strany lidové a Národní politika," popisuje Fencl.

Tiskoviny nebyly zdaleka posledním, co schránky vydaly. „Bylo tam také uloženo dvanáct kusů mincí různé nominální hodnoty – krejcary z let 1800 až 1807 a pak prvorepublikové koruny z 20. let. Dále schránky obsahovaly i fotografie," upřesňuje Fencl s tím, že vše bude uloženo v okresním archivu.

Dokumenty se na věž vrátí 

Trhanovští počítají s tím, že na vrcholu věže zanechají příštím generacím také své poselství.

„Na věž vrátíme veškeré dokumenty, které se tam nalézaly alespoň prostřednictvím kopií originálů. Už mám připravený zápis o tom, jak vypadá Trhanov dnes, aby si příští generace mohly udělat obrázek o životě v současné době, v roce 2014. Samozřejmě přidáme mince, jimiž se v této době platí," prozrazuje starosta Frei.

Trhanovští mají velké dilema, do jaké schránky dokumenty umístit. „Poptával jsem se a kdosi mi navrhoval sklo, jiný měděnou schránku. Ještě to musíme promyslet, aby náš vzkaz budoucnosti přestál věky," zakončil Frei.