Že i všechno zlé je pro něco dobré, mohou potvrdit Kolovečtí.
Po loňském nájezdu party podřezávačů, kteří jejich májku poslali k zemi, ji letos přemístili na bezpečnější místo, kde  ji mohli hlídat celou noc. Díky tomu obnovili  v Kolovči tradici a společně si poseděli pod  májkou.

„Májku jsme dříve stavěli naproti poště, hned vedle hlavní silnice. Nikdo ji zde nehlídal, protože to nebylo dost dobře možné.  Její podříznutí mohlo vloni  způsobit neštěstí. Májka byla naříznutá do tří čtvrtin, sama se dolomila  a dopadla do silnice vedle hlavní křižovatky na Klatovy a Domažlice, což bylo velmi nebezpečné,“ říká starosta Kolovče Václav Pergl.

Po loňské nedobré zkušenosti se Kolovečtí rozhodli změnit lokalitu. S nápadem  vztyčit májku na prostranství před budovou obecního úřadu, postavit zde stan, zapálit oheň a u májky společně posedět přišla skupina  kolovečských  mužů v čele s Pavlem Krumlem ml., kteří se zároveň nabídli, že ji až do rána pohlídají.

„Nápad se nám velmi líbil a ještě více nás těšilo, že to vymysleli sami občané. Májku jsme letos nejen uhlídali, ale zároveň jsme se sešli a užili si příjemný večer,“ pokračuje Pergl.

V Kolovči se pod májkou nesedělo od 50. let minulého století.

„Koloveč byla před rokem 1989 střediskovou obcí a každoročně  zde probíhaly velkolepé povinné oslavy 1. máje, jako byl průvod a pro tu dobu typické prvomájové oficiality. Májka se vždy stavěla na náměstí Svobody u kostela, kde stála samozřejmě i tribuna.  Nepřipadalo tedy v úvahu, aby někdo u májky seděl nebo zapálil oheň. 1. máj zde byl vždy  ostře sledovaná záležitost, protože se sem do průvodu sjížděli lidé z širokého okolí, aby se prvomájových oficialit zúčastnili,“ vzpomíná Pergl s tím, že nikdo nechtěl mít problémy s režimem, takže kvůli tomu se tradice posezení u májky v Kolovči vytratila.