V rámci organizovaného poznávání našeho okresu a blízkého okolí navštívili řadu památek, muzeí, výstav, seznámili se s tradicemi Chodů, folklórem, v rámci turistiky prošlapali četná místa Českého lesa.

A kdo celou akci EXOD 2009 zorganizoval? Byli to učitelé domažlického gymnázia – Marie Johánková, Libuše Matějková a Petr Matějka, kteří se plného půl roku věnovali přípravě a zajištění pobytu učitelů na Chodsku.

Ubytovali je na internátě Obchodní akademie v Domažlicích a jídlo jim zajistili na gymnáziu, kde si tamější kuchařky od účastníků EXODu vysloužily velkou pochvalu.

Program jednotlivých dnů byl nabitý od rána do večera a organizátoři se svým svěřencům plně věnovali. To znamená, že plnili všechna jejich přání, putovali s nimi na místa, kam se běžný turista nedostane. Připravili pro ně také řadu besed, brali je na nejrůznější koncerty.

Měli pro ně četná překvapení, která jim pobyt u nás jen zpříjemňovala.

Velkým zážitkem pro všechny bylo bezesporu ochutnání pravých chodských koláčů, „hyjta“ v Postřekově na paličkování, hudební setkání s Konrádyovci, koncert Canzonetty v Chodském hradu, návštěva pštrosí farmy v Horšovském Týně, prohlídka kostelů v Horšově, v Čečovicích, v Domažlicích, muzea u Volfů v Kolovči, Baarova domu v Klenčí, kapličky sv. Prokopa na Peci, zámků v Poběžovicích a v Horšovském Týně, synagogy ve Kdyni, hradu Velhartice, Nového Herštejna a Rýzmberka.

Čekal je také krásný pohled do širokého okolí z Kurzovy věže na Čerchově, přivítal je J.Š. Baar na Výhledech, Jan Sladký Kozina v Újezdě a na Hrádku, Jaroslav Špillar v domažlické galerii.

I do sousedního Německa se dvakrát podívali – do kurfiřtského Amberku a do Furthu do Dračího muzea.

Celá skupina „exoďáků“ byla velmi vnímavá, pozorná a bažící po poznání. Dokázali to i v závěrečném zábavném testu o ceny, který všichni bezvadně zvládli, svoje získané vědomosti v něm skvěle uplatnili.

Všichni účastníci se nakonec rozjížděli do svých domovů s přáním vrátit se ještě někdy v budoucnu na Chodsko a s úžasnými zážitky, které jim nikdo nikdy nevezme.

Autor: Marie Johánková