Oproti předchozím rokům panuje letos poměrný klid v areálu Lomečku při 11. ročníku mezinárodního uměleckého sympozia v Lomečku. Pozvání Zdeňka Zrůsta letos přijali čtyři malíři a dva sochaři. Ti tvoří v Lomečku prakticky od minulého víkendu.

„Jsem moc spokojený. Sympozium se dobře rozběhlo a jsem za to moc rád," prohlašuje pořadatel sympozia a pán Lomečku Zdeněk Zrůst.

Jeho spokojenost plyne především z toho, že i letos přispěl ´svojí troškou do mlýna´ profesor Akademie výtvarných umění Praha, brnířovský chalupář Michael Rittstein.

Doslova bombou sympoziu v Lomečku je účast na muže několika profesí, který při minulých volbách kandidoval na post prezidenta republiky. Své už si při sympoziu ´odpracoval´ výtvarník, hudební skladatel a poradce ministra kultury, prof. Vladimír Franz.

„Vladimír vytvořil dvě krásně malovaná prkna; prostě všechny věci, co dosud při jedenáctém sympoziu tady v Lomečku vznikly, jsou skvělé," pochvaluje si Zrůst.

Aby také ne, když v dřevěném ateliéru stojícím nedaleko vchodu do areálu tvoří další významným výtvarník, tvůrce grafiky, obrazů i ex libris, mistr litografie Miroslav Pošvic. Po jeho rukama doslova vyrostlo krásně malované prkno, v době naší návštěvy pracoval na dalším díle ze dřeva.

„Vidíte, že při malování jsem vycházel z přírodní kresby dřeva. Tady na začátku prkna jsem ponechal náběh struktury dřeva a nezatřel jsem ho barvou. Využil jsem i suky, třeba sem jsem nakomponoval oko," řekl nám Pošvic s tím, že nyní promýšlí nové dílo, což je další dřevěná věc, již nazval Černoška s bohatým vnitřním životem.

Zajímalo nás, jak dlouho se na sympozium připravoval. „Duchem jsem tady už od března," smál se výtvarník.

Jediní dva sochaři sympozia – Christophe Deman z Belgie a Marika Haklová-Bumbálková z Brna – pracovali každý v jiných podmínkách. Zatímco Demana měli možnost sledovat příchozí, kteří se přišli do areálu vykoupat, jeho kolegyně naopak tvořila v ústraní za hlavním objektem Lomečku.

Díla ze sympozia opět vystaví Zdeněk Zrůst v areálu Lomečku. K tomu, co vytvořili prof. Rittstein i brněnská výtvarnice, se ještě vrátíme.

Sympozium má doprovodný program

8. srpna: 18:00 - vystoupení pro děti - klaun, tvarování balónků, malování na obličej, dětská disco - Big Band Klatovy začátek koncertu v 19:30

9. srpna: Taborak Brothers (NL), začáítek v 21:00