Autorem cyklu evangelijních maleb je Jan Kutra, akademický malíř, který žije v nedalekých Poděvousích.

„Neznám silnější příběhy, než ty v bibli," říká malíř. Ve své tvorbě se v poslední době zaměřuje především právě na náboženské motivy.

Jeho díla ve staňkovském kostele zobrazují například Ježíše proměňujícího vodu ve víno, jeho Vjezd do Jeruzaléma, Poslední večeři, Jidášův polibek, Kristovo vzkříšení a další.

„Rád zpracovává literární předlohy, kterých se chápe nově tvůrčím způsobem, upřednostňuje výtvarnou podobu před popisnou věrností," vyjádřila se o Kutrově tvorbě kunsthistorička Marie Smetanová. „Janovým prvořadým úmyslem není malovat obrazy do kostela. Je prostě malíř, který se cítí být osloven biblickými příběhy, tvoří z vnitřní potřeby, ne na zakázku," dodala.

Kutra, rodák z Olomouce, vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti a Akademii výtvarných umění v Praze, poté nějakou dobu v hlavním měste pracoval a od roku 1996 žije a tvoří v Poděvousích u Staňkova.

Vystavoval v Plzni, Brně a několikrát i ve Švýcarsku. Cyklus biblických příběhů, který je k vidění ve staňkovském kostele, představil před dvěma lety také v klášteře Chotěšov.

Výstavu můžete ve Staňkově navštívit až do konce července. Kostel je otevřen denně, v případě potřeby se můžete obrátit na staňkovskou farnost a faráře P. Wojciech Pelowskiho na tel. 732 413 066.