Kromě místního dětského souboru Drndálek se na pódiu přírodního amfiteátru vystřídaly soubory z Postřekova a Mrákova, nechyběla Domažlická dudácká muzika, sestry Kuželkovy, domácí mužský sbor Haltravan a jako host vystoupil soubor Mladina z Plzně.

Neděle naštěstí nabídla snesitelnější teploty než sobota, pouze na závěr programu mírně poprchávalo.

„Ještěže tak, protože o naší slavnosti nebývá nouze o řádění počasí, vloni jsme Výhledy museli přemístit pod střechu," řekl Deníku starosta Klenčí Karel Smutný, zatímco na pódiu předváděli účinkující program věnovaný poctě klenečských ´strejčků´ Oldřicha Heindla a Alberta Švece. Tito klenečtí muži byli zakladateli a zpěváky Haltravanu a odešli navždy před deseti lety na podzim, pouhých šest týdnů po sobě.

„Říkal jsem si, že huvidíme, karak vy se tady v tom Klenčí modlíte – podle toho počasí: jestli vydrží, jestli bude svítit sluníčko, nebo bure pršít. A teď je to tera tak napůl, asi se modlíte napůl. Jsem túze rád, že dnešní program je věnovanyj známým chodským zpěvákům, krý už deset let prozpěvujou – jak se říká – v tom muzikantským nebi – Oldovi Heindlovi a Albertu Švecovi. My s Kamilem na ně túze moc vzpomínáme, protože sme se vod nich túze moc naučili. Nejenom náše chodský písničky, ale taky takovou pokoru k umění," řekl mimo jiné v úvodu vystoupení Domažlické dudácké muziky Josef Kuneš.

Zakladatelé sboru Haltravan, chodští zpěváci Oldřich Heindl a Albert Švec odešli navždy před 10 lety. První 26. října, druhý 12. prosince.

Počasí během jejího vystoupení vydrželo, spadlo jen pár kapek, které nenarušily ani závěr Výhledů v podání této muziky a klenečského Haltravanu.

Návštěvníci odcházeli viditelně spokojení, kromě pořádné porce folkloru a pěkných zážitků si odnášeli i chodské koláče, keramiku a další upomínkové předměty, které byly ve Staré poště k mání.

VIDEA ZDE