Horšovskotýnské vokální skupině Singtet není zatěžko udělat něco pro druhé. Jedním z důkazů může být loňský charitativní koncert ve prospěch nemocného Kubíka z Nové Vsi. Dalším podobným počinem Singtetu je blížící se koncert v kostele sv. Václava ve stejnojmenné Hoře, jehož výtěžek bude použit na záchranu této kulturní památky.

Jak vůbec došlo k tomu, že Singtet bude zpívat v sobotu 18. ledna ve zmíněném kostele? „Máme kamarádku, paní Helenu Rybárovou, která bydlí v Načetíně. Ví o nás, že zpíváme věci, které by se do prostor kostela v Hoře hodily. Domluvili jsme se, že tam zazpíváme," říká k prvopočátkům akce vedoucí vokální skupiny Slávek Vrba.

Není to zdaleka první církevní stánek, kde tato vokální skupina vystupovala. „Zpívali jsme například v Ostromeči, v Kocourově při vysvěcení kapličky. Na základě toho jsme se domluvili, že odzpíváme benefiční koncert v kostele svatého Václava," připojuje Vrba.

Singtet má sedmičlenné obsazení a v Hoře zazpívá grátis. Už ví, co příchozím nabídne?

„Je to benefiční koncert, takže chceme svým dílem přispět k záchraně kostela. Jsme á kapelová skupina, tedy bez nástrojů, takže máme připraveny různé úpravy písniček. Na koncertu se objeví jednak spirituály, pak také některé písničky od Beatles. Nebudou chybět ´popinky´ – jak říkáme písničkám ze 60. let, ale ani písničky z dílny Voskovce a Wericha či Jaroslava Ježka. Bude to výběr z repertoáru, který máme," prozradil vedoucí Singtetu.

Z jeho slov je zřejmé, že si při koncertu přijdou na své posluchači různého věku.

„Většinou to takhle děláme, aby byl program pestrý. Navíc něco zpíváme v češtině, hodně také v angličtině, pokud se jedná o vánoční písně, tak i v němčině a latině," zakončuje Slávek Vrba.

Benefiční koncert se uskuteční v kostele svatého Václava od 15 hodin.

Z benefičního koncertu v kostele sv. Václava v Hoře Svatého Václava.