Práce výtvarnice Marie Mužíkové ze Všepadel natolik zaujala herečku Jiřinu Bohdalovou a scénáristy pořadu Hobby naší doby, že ji pozvali do studia na Kavčí hory k natočení dalšího dílu.


Ačkoliv k nejznámější tvorbě Marie Mužíkové patří enkaustika, což je malování obrazů horkým voskem, která zaujala hlavně režiséra pořadu, Jiřinu Bohdalovou uchvátil vlastní nápad Marie Mužíkové tlačený reliéf.

A právě o této technice si bude dnes v 17.30 hodin na ČT 1 s Jiřinou Bohdalovou povídat. „Ozvali se mi z redakce pořadu s tím, že se jim líbí jeden z mých nápadů, který prezentuji na svých internetových stránkách. Myslela jsem si že půjde o enkaustiku, ale paní Bohdalovou více zaujal můj vlastní nápad, stínítka na svíčky vyrobená metodou pergamino čili tlačený reliéf. Snad právě proto, že už poznala spousty zajímavých lidí a prací už viděla tolik, ji zaujalo něco, co se liší. Jde o velmi levnou, jednoduchou výrobu a stínítka, která působí jako krajky, jsou prakticky nezničitelná,” říká Mužíková.
Setkání s naší hereckou hvězdou i samotné natáčení bylo pro Marii Mužíkovou nezapomenutelným zážitkem.

„Dostalo se mi krásného přijetí, což bylo pro mě po dramatické cestě na Kavčí hory jako pohlazení na duši. Myslela jsem si, že se tam nedostanu, nefungovalo GPS a kvůli jednosměrkám jsem nevěděla, kudy kam,” vzpomíná Mužíková.


Ani Jiřina Bohdalová neměla ten den jednoduchý příjezd. „Natáčení začalo o dvě hodiny později, protože paní Bohdalová měla problém se zabezpečovacím zařízením a nedostala se pro auto. Měla jsem obavy, jak se vyvine samotné natáčení,” pokračuje Mužíková s tím, že vše nakonec dobře dopadlo.


„Neměla jsem trému do chvíle, kdy jsme si musely s paní Bohdalovou sednout těsně k sobě abychom se vešly do záběru. Podívala se na mě těma svýma obrovskýma hnědýma očima a já jsem si teprve v té chvíli naplno uvědomila, vedle koho vlastně sedím a s kým mám tu čest. Poznala to na mě a řekla mi tím svým sametovým hlasem, abych se nebála, že budu jen odpovídat na otázky a že to spolu zvládneme,” popisuje zážitek Mužíková a pokračuje: „Po skončení natáčení, když už jsme se spolu bavily civilně, jsem se paní Jiřince svěřila, že jsem jí chtěla přivézt košík čerstvě nasbíraných hub, ale netroufala jsem si. Měla jsem obavu, aby mě s nimi nevyhodila. „Jé, to je škoda, to jste měla,” řekla a já jí slíbila, že příště už váhat nebudu.”
A Marii Mužíkovou v pořadu Hobby naší doby opravdu ještě uvidíme. „Přivezla jsem s sebou i jiné své výrobky. Režisérovi se líbily, a proto mi nabídl ještě další natáčení,” ukončuje Mužíková.