Přijeli na ni muzikanti, kteří se chtějí zdokonalit ve hře na nástroj tolik typický pro Chodsko.

„Hře na dudy se věnuji tři roky," popisuje Barbora a pokračuje: „K muzice mě přivedl náš děda Josef Režný. To je u nás ve Strakonicích muzikantská legenda, podobně jako u vás v Domažlicích Antonín Konrády."

Odmala tak obě sestry vyrůstaly v rodině obklopeny hudbou a zkušenými muzikanty.

„Dudy mě dlouho lákaly, cítím i povinnost zachovat rodinnou tradici," svěřila se mladá muzikantka, která hraje i na piano a flétnu. Její sestra zase navíc ovládá hru na housle.

„V Domažlicích jsme poprvé. Je velmi příjemné potkat se s kolegy, předávat si poznatky a zdokonalovat se ve hře na dudy," říká Julie Vlčková.

„Je málo učitelů hry na dudy, a proto každá příležitost k nasbírání zkušeností je cenná," doplňuje Schwarcová.

V domažlickém Augustiniánském klášteře, kde dudácká dílna probíhala, účastníky vyučovali Josef Kuneš a Vlastimil Konrády.

„Domažlická dílna je vlastně jediný zavedený dudácký kurz v republice. U nás ve Strakonicích teď začíná něco podobného, ale zatím se konal druhý ročník," zmínila dále  Barbora Schwarcová s tím, že její dědeček dříve podobné kurzy pořádal v Rakousku i ve Strakonicích.

Rodovou muzikantskou tradici sestry udržují dál i tím, že spolupracují s dětským folklorní souborem Prácheňáček a strakonickým Prácheňským souborem.