Festival vymyslel a organizuje Rudy Linka, který v devatenácti letech opustil bývalé Československo. Stal se světově známým jazzovým kytaristou. Po pádu komunistického režimu se do Čech pravidelně vrací. Právě v červenci v České republice organizuje Bohemia Jazz Fest, který ve středu 11. července zavítá na plzeňské náměstí Republiky a v sobotu 14. červenec se koná v Domažlicích. Program v obou městech začíná v 17:30 hodin.

Šest měst, sedm koncertů, neboť dva jsou v Praze, a pokaždé jiný program…
To je vlastně pravda s jedinou výjimkou. Druhý koncert na pražském Staroměstském náměstí 10. července totiž zopakujeme hned následující den v Plzni.

Takže na co se v Plzni můžeme těšit?
Letos se nám povedla obrovská věc – hraje u nás velký orchestr z USA – Elmhurst College Band. Přivézt na festival velký big band znamená hodně práce, ale já chtěl, aby právě letos na festivalu vystupoval. Právě z USA jazz pochází a jeho zrod se datuje do stejného roku jako vznik naší republiky. Je to vlastně takový dárek k našim 100. narozeninám. A po americkém big bandu zahraje kytarista Mike Stern společně s trumpetistou Randym Breckerem. Mike Stern dokáže, že jazz není muzika, kterou si někdo hraje v garáži jen pro pár vyvolených. Vždyť hrál třeba s Rolling Stones nebo s Milesem Davisem. Má neskutečnou energii, což dokazuje i to, že se vlastně před dvěma lety učil znovu hrát na kytaru. U svého bydliště spadl do výkopu a polámal si prsty na obou rukou.

Lékaři ho vyspravili, ale on musel opět naučit prsty běhat po kytaře. Dnes je mu pětašedesát, pravidelně koncertuje a hraje možná líp než předtím. To je vlastně hodně inspirativní příběh. Myslím, že kytara je skvělý nástroj, který symbolizuje svobodu, volnost, budoucnost… Zároveň to je nástroj, který vůbec není sym-bolem jazzu. Propojuje všechny žánry. Chtěl jsem však mít na festivalu i nástroj, který je jazzovým symbolem – trumpetu. Randy Brecker je skvělý trumpetista, který hrál snad se všemi známými hudebníky a patří k muzikantům s největším počtem nahrávek na světě. Mika a Randyho doprovodí Tom Kennedy na baskytaru a Dennis Chambers na bicí. V Plzni večer zahájí Miroslav Hloucal Quintet, v jejichž pojetí jazzu se mísí rómská aran-žmá s vlastními kompozicemi.

A co se bude dít v Domažlicích 14. července?
Tam nejprve zahraje trio Adama Tvrdého, který je skvělý muzikant. Chtěl jsem mít na festivalu také někoho, kdo žije a pracuje blízko našich hranic, a tak jsem právě do Domažlic pozval trio pianisty Leo Betzla z Bavorska. Hrají naprosto úžasně a nedávno dostali prestižní jazzovou cenu v Mnichově. Ještě štěstí, že jsem měl s nimi podepsanou smlouvu před jejich oceněním, teď by byli dražší… (smích) V Domažlicích večer zakončí muzikanti z Brooklynu: bubeník a zpěvák Bryan Carter s kapelou The Young Swangers. Vyprodávají koncertní síně po celém světě a dokazují, že jazz je pořád v plné síle.

Bohemia Jazz Fest se odehrává v týdnu od 9. do 16. července jen v šesti městech. Proč jste mezi ně vybral i Plzeň a Domažlice?
Obě města jsou s námi dvanáct let, takže po Praze jsou to nejstarší účastníci Bohemia Jazz festu. Jsme maličký tým, nesnažíme se být po celé republice, jen se prostě snažíme být… Jsme tam, kde je to jednoduché. Tedy tam, kde nám vycházejí vstříct, kde se dodržuje to, na čem se dohodneme, a kde jsou včas dané termíny, které platí. V Plzni a Domažlicích tohle funguje.

A vy do těch měst přivážíte špičkové muzikanty, které si lidé mohou přijít poslechnout zdarma…
Smysl festivalu je v tom, že se na náměstích, která často bývají vylidněná, opět setkávají lidé. Možná se ani neznají, ale zažijí spolu pohodovou atmosféru, kterou dodává skvělá muzika. Vstup zdarma se snažíme ze všech sil udržet, abychom mohli lidem nabídnout něco, co možná vlastně ani neznají. Když je koncert zdarma, lidé tak mohou nezávazně přijít, na chvíli se zastavit a třeba zjistí, že se jim hudba, kterou Bohemia Jazz Fest uvádí, líbí. Dnes se pod slovem jazz skrývá hrozně moc věcí. S jazzem to je však jako s vínem. Jsou vína, které se pít nedají. Jde ale o to najít si tu svou lahev. A právě s tím hledáním pomáhá náš festival.

A až skončí, budete si užívat léta? Zůstanete v České republice? Máte přeci chalupu na Šumavě…
Hned jak skončí Bohemia Jazz Fest, jedu hrát do Itálie. Pak budu u nás na chalupě točit hudební pořad pro Českou televizi. Přijede za mnou David Koller či Adam Plachetka nebo Ondřej Havelka. Koncem srpna odlétám. Na českém létě mám nejraději to, co roste na zahrádkách. Stal jsem se totiž zahrádkářem, pěstuju na chalupě angrešt či rybíz a rád chodím to lesa na houby.

Zaujal mě angrešt, ten už se na českých zahrádkách nevidí…
My ho tady máme po bývalém majiteli, takže je starý několik desítek let. Obyčejně ho jen tak jíme z keře, ale moje manželka z něj také dělá džem. Jezdí k nám hosté – muzikanti – takže já s nimi jamuji a žena džemuje. Tak takhle vypadá naše české léto.

Dva z mnoha vodáků právě na Berounce sjeli jez u Spáleného mlýna a pomalu se blíží ke kempu U Jezu.
Vodáci si vybírají ze tří řek