První díl s podtitulem Meč skřetího krále je již na pultech knihkupectví a druhý Jarmila Kadlecová právě dokončuje. Přinášíme vám rozhovor s puclickou učitelkou o její nové knize.

Proč jste se rozhodla napsat právě fantasy? Čím je vám tento žánr blízký a máte nějaké oblíbené autory?

Četla jsem různé žánry knih a líbily se mi. Z fantasy toho však dlouho moc na výběr nebylo, co by mě uchvátilo. Až poslední dobou. Najednou jsem si uvědomila, jak mám k tomuto žánru blízko. Překvapilo mě to. Moji oblíbení autoři jsou třeba J. R. R. Tolkien a J. K. Rowlingová. Líbila se mi Twilight sága (Stmívání) ta mi pomohla v určitém těžkém období.

Jaký jste měla ke knihám vztah v dětství? Vzpomenete si na první knihy, které vás opravdu hodně zaujaly?

Čtu ráda a hodně už od dětství. Naši mi knihy někdy i odebírali, abych věnovala trochu pozornosti také škole. Většinou to ale dopadalo tak, že mě po nějaké době objevili v jiné místnosti začtenou do další knihy. Takto jsem jich nakonec mívala rozečteno i několik najednou. Moji oblíbení autoři byli Karel May, Jules Verne, František Flos, později mě zaujal třeba Isaac Asimov, John Steinbeck, Charles Dickens, Stanislav Lem, Gerald Durrell a tak dále. Poslední roky třeba Douglas Adams, Jane Austenová. Moje nejoblíbenější knihy byly dlouho Saturnin od Zdeňka Jirotky a Poupata odkvétají v máji od Herberta E. Batese.

Napsat knihu není lehký úkol, co vás motivovalo k takovému kroku?

Kniha vznikla neplánovaně. Zkoušela jsem napsat jen trochu delší pohádku. No, a ta se postupně rozrostla na dva díly fantasy knihy.

Jak dlouho jste na ní pracovala?

Na knize jsem pracovala poměrně dlouho. Dělám ředitelku ve školce, takže mám docela dost povinností. Psala jsem tedy hlavně o sobotách, abych měla na psaní klid.

Co pro vás bylo při práci nejtěžší a co jste si naopak nejvíce užívala?

Psaní jsem brala jako koníček, takže jsem si je užívala celé a ráda bych, aby to tak zůstalo i nadále.

Kde se vám nejlépe píše? Máte například nějaký svůj rituál?

Žádný rituál nemám. Mám pouze svoji místnost, kam si zalezu a kde mě nikdo při psaní neruší.

Co vaše rodina a přátelé? Podporovali vás? A měla jste už na knihu nějaké ohlasy?

Podpořili mě moji příbuzní tím, že si přečetli první díl knihy a přesvědčili mě, abych text zkusila nabídnout nějakému vydavatelství. To jsem nakonec i udělala a byla jsem velmi překvapená, když jsem dostala kladnou odpověď. Chodila jsem pak doma a říkala si: „Ty bláho…, ty bláho…" Kniha vyšla teprve nedávno, zatím jsem na ni našla jen pár doposud kladných recenzí.

Kolik dalších dílů Skřetího krále plánujete? A chystáte se pustit i do nějakých dalších děl?

V současné době dokončuji druhý díl. O třetím přemýšlím, ale nechci se vázat sliby. Nechám tomu raději volný průběh.

Meč skřetího krále.Zdroj: archiv