Středa 16. prosince 2015 se vepíše do historie malé obce na Mrákovsku. Ten den byl u tamní kapličky postaven a žehnán betlém, který vyrobili místní občané.

Ti se zároveň svým sousedům i lidem z širokého okolí postarali o nádherný prosincový podvečer spojený se zpěvem koled, pojídáním vánočky, cukroví a popíjením svařáku či čaje.

Po mši v kapličce zasvěcené sv. Václavovi se v prostoru před ní shromáždily desítky lidí, a to zdaleka nejen místních – ´kyčovských´.

„Společně vždy zpíváme koledy až o vánočních svátcích, ale uděláme si malou výjimku. Takže můžeme začít zpívat," vyzval přítomné po předchozím přivítání mrákovský farář P. Przemyslaw Ciupak.

Zazněla Tichá noc a po jejích posledních tónech se P. Ciupak opět ujal slova.

„Blíží se Vánoce a tento vánoční čas si neumíme představit bez rodinných setkání, zpěvu koled, vánočního stromku a samozřejmě jesliček. Díky farníkům dnes chceme požehnat ty, které jsou dílem pana Vratislava Altmana. Upřímný dík patří také zahrádkářům i hasičům a všem, kteří se podíleli na přípravě dnešní slavnosti. Panu Josefu Maťkovi za truhlářské práce, rodině Císlerově za nový stromek u kapličky a vám všem za to, že se o ni staráte a s láskou o ni pečujete," vyslovil své díky farář.

„Ať nám tento betlém připomíná, že máme mít srdce otevřené pro příchod Krista, i to, abychom vždy s láskou přijímali ty, kteří potřebují naši pomoc," vyjevil nejen svoje přání P. Ciupak. Následně pak po malé bohoslužbě požehnal betlém a nezapomněl s žehnáním ani na všechny přítomné. Pak následovala vystoupení dětí a společné zpívání koled.

Zdroj: Youtube

Na dojmy jsme se nejprve zeptali starosty Mrákova, pod který St. Klíčov spadá.

„Betlém je pěkný, je to zase něco nového. Dnešní slavnost se povedla a doufám, že se z ní stane tradice, jako jsou například rozsvícení stromečku a vánoční koncerty. Myslím, že to vše k Vánocům patří," konstatoval Josef Janeček.

Na slavnostní představení betlému přišli nejen místní, zaznamenali jsme návštěvníky z Pelechů i třeba nedalekého Tlumačova.

„Betlém je hezký a moc se mi líbí. Chválím pana Altmana, který zde nejen udělal výstavu betlémů, kam naše děti kreslily obrázky," řekla Deníku tlumačovská Libuše Hrušková, která učí v mrákovské škole, a žáci z její třídy při slavnosti zpívali.

Zdroj: Youtube

A zatímco si lidé pochutnávali na vánočních dobrotách, k nimž popíjeli teplý nápoj, požádali jsme o zhodnocení betlému i celé akce pana faráře.

„Jsem spokojený a doufám, že také farníkům se bude betlém líbit. Myslím si, že dobrý nápad je i ten, aby se dnešní setkání u jesliček stalo tradicí. Vždycky jsme tady zpívali koledy na Nový rok, byla zde bohoslužba v kapličce a po ní jsme měli přípitek a zpívali koledy. Dnešní setkání je zase něco jiného a zopakujeme si je opět po Novém roce v kapličce," prohlásil P. Ciupak.

Na závěr jsme si nechali muže, který se o betlém i celou sešlost zasloužil. Betlém je složen ze Svaté rodiny vyřezané z polystyrénu a dále tří oveček, všichni dlí pod jednoduchým dřevěným přístřeškem, u něhož nechybí plaňkový plot, aby ovečky neutekly.

Zajímalo nás, jak dlouho betlém vyráběl, podle čeho a kdo mu pomáhal?

„Postavy do betlému jsou na přípravu v místnosti poněkud velké, proto jsem je vyřezával na dvoře a pomáhal mi s tím zeť. Vzhledem k tomu, že mám vybavení, měli jsme vše vyřezané za půl hodinky. Jako vzor pro svůj betlém jsem použil papírové jesličky, kde jsou zhruba deseticentimetrové figurky, z nichž jsem vycházel, ale přizpůsobil jsem si je, a to i barevně. Truhláři jsem udělal papírový model a ten věci ze dřeva podle něj udělal," odpověděl Altman (na snímku sleduje, jak se betlém dětem líbí).

Z té spousty lidí byl autor betlému hodně překvapený.

„Nepředpokládal jsem, že to bude až tak velká atrakce, ale myslím si, že je to v pořádku, dokonce i počasí se povedlo. Když jsem odpoledne betlém stavěl, bylo pěkně, sluníčko svítilo a bylo to až nevánoční," konstatoval.

Nepřímo tak potvrdil slova pana faráře Ciupaka, který v úvodu slavnosti prohlásil, že namísto svařáku a čaje by měli mít jako občerstvení s ohledem na počasí spíše zmrzlinu.