Jihovýchodně od Záhřebu se nachází dvanáctitisícové město Daruvar, známé především tím, že ve městě a v jeho okolí žije nejpočetnější česká menšina.
„Daruvar je tak právem považován za české ´hlavní´ město Chorvatska. Je tam česká školka, škola i české třídy gymnázia, rádio vysílá v češtině, pravidelně vychází český časopis a i informační cedule jsou často dvojjazyčné.

Asi 20 km jižně od Daruvaru leží vesnice, která nese jméno Prekopakra. Co do velikosti a počtu obyvatel je na úrovni Postřekova.

Prekopakru a další vesnice v okolí Daruvaru založili Češi, kteří přišli na chorvatské území kolem roku 1830. V roce 1860 dorazila druhá vlna českých krajanů.
Česká menšina se toužila diferencovat od původních obyvatel a založila Českou Besedu Prekopakra. Češi sdružení v tomto spolku jsou hrdí na svůj původ a velmi si zakládají na udržování tradic a zvyků.

Čeština je mezi nimi na překvapivě vysoké úrovni a dbají na to, aby byla aktivně předávána další generaci," podotýká Radek Zuber, organizační vedoucí Národopisného souboru Postřekov.

A právě členy tohoto chorvatského českého spolku působícího v minulosti na území, jež nyní patří Chorvatsku, přivítají Postřekovští tento pátek v MKS Domažlice.

Chorvatští Češi už se těší
„Samozřejmě že se moc se těšíme na setkání s přáteli z Postřekova, je to kamarádství, které trvá už padesát let a časem nás přivedlo i do Domažlic," konstatuje s potěšením Slávinka Plavčeková, místopředsedkyně České Besedy Prekopakra.

V malé osadě ležící poblíž města Pakrac byla Česká Beseda založena již roku 1907! Prekopakerská Beseda je vůbec nejstarší český spolek na krajanském venkově v Chorvatsku a v těchto dnech se připravuje na zájezd do staré vlasti.

„Bohužel já se zájezdu nezúčastním, jsem člověk v letech a tak dlouhou cestu, na kterou se vypravíme autobusem, už bych nezvládl," zalitoval předseda Besedy Antonín Roček, kterému z minulé návštěvy zvlášť utkvěly v paměti slzy v očích domažlických diváků, když slyšeli, jak krajané z Chorvatska zpívají staré písně, které se v současnosti v České republice už málokdy slyší.

V padesátičlenné výpravě, která do Postřekova přijede 9. dubna, bude celá řada těch, kteří na Chodsko zavítali několikrát.

„Nebude mezi nimi chybět ani doajén Jaroslav Vozáb, dlouholetý předseda České Besedy Prekopakra, který se nejvíce zasloužil o to, že byla spolupráce mezi slavonskou Prekopakrou a chodským Postřekovem obnovená i po takzvané domovinské válce. Ta v roce 1991 velice krutě postihla Prekopakru a její občany. Život však jde dál, namísto válkou rozstříleného a zbouraného starého českého ´domečku´ vyrostl v Prekopakře nový moderní Česky národní dům, na který finančně přispěla i česká vláda.

V něm se každý týden scházejí pěvecký sbor, dětská i dospělá folklórní skupina a doprovodná hudební skupina. Všechny budou moci čeští diváci vidět a slyšet v pátek 10. dubna v Domažlicích v programu nazvaném Prekopakra a Postřekov aneb Chodský folklór bez hranic," uvedla na dotaz Deníku redaktorka českého časopisu Jednota Vlatka Daňková.

Podle jejích slov je spolupráce chorvatských krajanů s Národopisným souborem Postřekov obrovským přínosem.

„Jsou jedinou Českou besedou v Chorvatsku, která se soustavně věnuje chodskému folklóru. Díky pestrým krojům a temperamentním tancům, které jsou tak odlišné od bílého slavonského roucha a pomalého „drmeša", jsou prekopakerští krajané nepřehlédnutelní při každé události, na které se v Chorvatsku objeví. Připomínají tak všem, že se Češi do zdejší úrodné slavonské oblasti dostali před více než dvěma sty lety," podotýká Vlatka Daňková.

Postřekovští srdečně zvou

Národopisný soubor Postřekov se ujme role hostitele ve dnech 9. až 12. dubna.

„Za podpory MKS Domažlice, za kterou jim moc děkujeme, pořádáme v pátek 10. dubna společný koncert pro širokou veřejnost. Vystoupení bude formou klubové scény. Program uvedou v 19:30 hodin postřekovské děti a večerem bude slovem provázet Petr Buršík. Uvidíte to nejlepší od nás a samozřejmě těšit se můžete i na chorvatský pěvecký sbor a taneční skupinu," zve do MKS Domažlice Radek Zuber.