Vánoční výzdoba, bílými ubrusy prostřené stoly opatřené miskami s vánočním cukrovím, jež napekly pořadatelky, a smrkovými větévkami byly připraveny v sálku pohostinství pro ty, kteří přijali pozvání hasiček z Hluboké na sobotní Vánoční posezení.

„Lidičky nás mile překvapili, tolik jsme jich rozhodně nečekaly. Vždy na posezení připravujeme část velkého sálu, ale dnes přišlo tolik lidí, že jsme je museli posadit do přísálí. Těší nás jejich zájem, jsme nadšené," řekla nám na úvod Jana Vogeltanzová.

V té chvíli již všichni sledovali kulturní program, v němž účinkovaly šikovné děti z Hluboké a okolí.

Hasičky nezapomněly ani na praktické ukázky. Zdobení perníčků předváděla paní Kreslová ze Zalče nad Kdyní.

„Až přijede pan Nejdl, bude následovat přednáška a poté si tu pěkně posedíme, zazpíváme s kytarou," prozradily další plány na sváteční odpoledne hasičky.

Kulturní program však nebyl jediným lákadlem posezení. „Máme tady vystavených čtyřicet devět betlémů, jeden ještě přiveze ředitel Muzea Chodska pan Josef Nejdl. Měl by být vyřezaný z lipového dřeva a byl vyroben kolem roku 2000. Betlémy zapůjčili místní občané, tři betlémy nám přivezl pan Vratislav Altman ze Starého Klíčova a k nim zapůjčil také vyřezávané tři krále, které máme tamhle na pódiu," vypočítávala Vogeltanzová.

Těsně u pódia byl vystaven betlém s miloučkými figurkami, který zapůjčila Blanka Švejdová. Více než stoletý betlém, dokonce ještě nesložený, na papírových listech, přinesl ukázat 86letý místní občan Josef Mikoláš. Šlo o více než stoletou raritu – betlém Mikoláše Alše datovaný do roku 1902.

„Je po mém tatínkovi, který měl tady v Hluboké krám, a tyhle betlémy se přidávaly k nákupům zákazníkům," vysvětli nám senior.

V té chvíli už ředitel Muzea Chodska sestavoval dřevěný betlém s nádhernými postavičkami, který s sebou do Hluboké přivezl. Zajímalo nás, kdo betlém vyrobil a zda on sám o něm bude hovořit.

„Autor tohoto betlému, jenž je z roku 2000 nebo 2001, je dnes již zesnulý pan doktor Jiří Rojt z Domažlic. Tady v Hluboké budu vyprávět o něm i o základních symbolech Vánoc – podle toho, co bude lidi zajímat. Betlém jsem přivezl jako zajímavost, protože příští týden pojede spolu s dalšími do francouzského Nancy, kde se uskuteční velká výstava betlémů, a budou tam ještě betlémy z Bavorska, Rakouska i z Francie," prozradil Nejdl.