Po loňské úspěšné Olympiádě v Soči jsme tentokrát podnikli cestu na světadíl protinožců. Putovalo se v duchu cestovatele Dana Přibáně a jeho žlutých trabantů.

Věděli jsme, že se do Austrálie chystá, že však oficiální start naplánoval na stejnou sobotu 7. února 2015 a téměř stejnou hodinu, bylo pro nás velmi milé překvapení.

A tak po úvodním předtančení devíti klokanů (nejednalo se o žádné klokaní mažoretky, ale výběr z hroznů naší farnosti to rozhodně byl), po vystoupení aboriginců (domorodých obyvatel) a spanilé jízdě trabantů se děti odebraly na Australskou ambasádu vyřídit vízum, cestovní pas a zaregistrovat své vozidlo. Posádky byly tříčlenné. Na SPZ vozidla byla značka EU, tři začáteční písmena křestních jmen posádky a pořadové číslo. Značku technické kontroly – způsobilosti vozidla nahradilo srdíčko. Vždyť všechny naše posádky při Tříkrálové sbírce prokázaly, že vstřícné srdce plné lásky mají. A pak už jen vyfasovat volant, trabanta a jelo se. Na děti čekaly úkoly jako stříhání ovcí na farmě, odchyt přemnožených australských králíků, výstup k hoře Uluru, putování australskými městy, plašení krokodýlů, brod řekou s trabantem, průjezd náročnou tratí, oprava auta a mnoho dalších… Při tom všem se hodně věcí o Austrálii dověděly. Během jízdy se občerstvovaly na typickém australském barbecue s klokaními steaky a pečenými krokodýly. Samolepka připomínající australskou žlutou dopravní značku, ale i všechny tři akce s našim poděkováním byla odměnou pro každého zúčastněného.

Průvodcem na naší cestě po Austrálii byl Jaromír Tippl. Moc velké díky, Paddy. Byla to prima jízda!

Ludmila Brychová