Jedinečnou možnost navštívit vernisáž výstavy, která z Poběžovic zamíří do londýnské galerie Divius Unit 30, mají milovníci umění už tento pátek 24. července v osm hodin večer.

„Pořádámne na zámku Víkend experimentálního umění. Akce bude zahájena v pátek 24. července vernisáží výstavy fotografických performačních situací Milana Kohouta. Jde o putovní výstavu, která měla premiéru v pražské Galerii NoD, již provozuje společnost Roxy,“ uvedl Deníku vedoucí MKIS Poběžovice Jan Látka.

S vernisáží bude spojena přednáška o současném americkém performačním umění, kterou povede autor výstavy Milan Kohout.

„V současné době vyučuje performanční umění na TUFTS universitě v Bostonu a na Massachusetts College of Art. Po vernisáži vystoupí Jaroslav Jeroným & Extempore Band,“doplňuje Látka s tím, že vystupování této kapely bylo za bývalého režimu nežádoucí.

Dvě hodiny po sobotním poledni (25. července) pokračuje Víkend experimentálního umění v Poběžovicích ukázkou performací v prostorách zámku.

„Své umění předvede Vladimír Havlík, který je známý velmi osobními performacemi. K vidění budou také díla Milana Kozelky, dostaví se také bizarně kostýmovaný performer Michal Krysl,“ vypočítává vedoucí MKIS s tím, že uměleckým posláním Krysla je pobuřovat.

Poběžovice přivítají také umělce, který přiletí až z Islandu.

„Pall Ivan Palsson je jedním ze zakládajících členů umělecky agresivní společnosti S.L.Á.T.U.R. A nesmím zapomenout na to, že jako jediná žena se představí Monika Fryčová. Jedním z jejích stěžejních témat je uchopení a pochopení prostoru, neustále nalézaného a znovu opouštěného,“ připomíná Látka.

Sobotní večer ukončí vystoupení legendární pražské skupiny Groupe Guma Guar. V jejich uměleckém sdělení se mísí politický aktivismus a umění.

Vrcholem sobotního programu na poběžovickém zámku bude audiovizuální večerní show na nádvoří v podání skupiny Groupe Guma Guar.