„Bavili jsme se o tom už delší dobu, že by bylo dobré něco pravidelně komentovat. Když se člověk ráno podívá na internet, vidí tam spoustu zpráv. A na každou má názor a něco mu evokuje,” říká divadelník Vilém Dubnička.

Mrzelo jej, že už nic podobného v novinách ani jinde nevychází. Rozhodl se proto, že na tradici s kolegou navážou. „Vím, že kdysi vycházely epigramy. To už bohužel skončilo. A myslím si, že lidé si rádi přečtou nebo poslechnou o nějaké události z trochu jiného pohledu,” sděluje Dubnička, který píše texty, Zdeněk Lahoda pak vytvoří hudbu.

„Náš směr myšlení je všechno přetavit v legraci. Platí to i tady. Ale nejde jen o to si z něčeho udělat srandu, ale podívat se na věc ze dvou pohledů,” vysvětluje Dubnička. Ten si nejprve vybere zprávu a vymyslí na ni čtyřverší, Lahoda je pak opatří melodií.

Zatím největší ohlas vyvolaly skladby složené na zápasy české fotbalové reprezentace s Černou Horou v baráži o EURO. Jedna z nich zní: Vezem si domů postup z Podgoricy! - Černohorci ňák nemohli zalícit. - Ani z metru se netrefili brány! - Možná proto, že Čech byl maskovaný!

Duo si dalo závazek, že písně bude tvořit rok. „Ale věřím, že se nám to bude dařit celý život,” směje se Dubnička. Dodává ale, že to nebude snadné. „Třeba když budeme na cestách. Pro mě to sice takový problém není. Text mohu poslat odkudkoli, horší to je pro Zdeňka. Ten to musí nahrát,” dodává.

Není tajemstvím, že Zdeněk Lahoda má své kořeny v Horšovském Týně. Dvojici měli možnost vidět ti, kteří letos v červenci přišli na jejich koncert pod Chodským hradem, kde vystoupili v rámci multikulturního festivalu.

Z FESTIVALU

PRVNÍ VIDEO

DRUHÉ VIDEO