Ani tentokrát mezi nimi nechyběla jedna ze zakládajících členek kroužku a jeho dlouholetá šéfová Anna Doubková, která letos oslavila devadesáté narozeniny.

„Náš kroužek vznikl po oslavě stého výročí zahrádkářského spolku. Byla tady jistá paní učitelka, která nás to naučila, a na základě toho jsme utvořily kroužek perníkářek a daly se do pečení. Nejde spočítat, kolik jsme toho za ta léta napekly,“ říká Anna Doubková.

Perníkářky připravily pro Annu Doubkovou překvapení a za přítomnosti předsedy domažlického zahrádkářského spolku Josefa Fidranta jí předaly dárky a poblahopřály k jejím krásnému životnímu jubileu.

„Jsem opravdu překvapená a moc si toho vážím. Každý rok říkám, že už nebudu chodit péct, ale je mi tady moc dobře. Jsme šikovný kolektiv a naděláme spoustu práce, při které si stačíme hezky popovídat a třeba si i zazpívat,“ dodává oslavenkyně.

Letošní várka voňavých perníčků potěší stejně jako v předešlých letech ty, kteří se zúčastní rozsvěcení vánočního stromku v Domažlicích.

„Už tři roky pečeme perníčky pro město. Dříve jsme pekly i na Velikonoce, ale bohužel nemáme kde perníčky prodávat,“ říká současná vedoucí kroužku, vyhlášená domažlická pekařka Marie Navrátilová.

Patnáctka domažlických perníkářek dokáže vyrobit více než tisíc kusů malých uměleckých děl za necelé tři dny a všechny pracují bez jakékoliv odměny.

„Rády se scházíme a stále se něco nového učíme. Když můžeme, rády našemu zahrádkářskému spolku alespoň trochu pomůžeme,“ shodují se perníkářky, které jen mrzí, že mají velmi málo mladých kolegyň: „Je nás tady většina starších žen, mladá děvčata dnes o pečení zájem nemají. Byly doby, kdy se nás scházelo mnohem víc, ale zatím si vystačíme a pomáhají nám i muži. Například bývalý předseda zahrádkářů Jaroslav Fronk se velmi osvědčil u trouby,“ dodávají se smíchem.

Perníčky
65 dkg hladké mouky
4 vejce
1 lžička kakaa
25 dkg moučkového cukru
1 vanilkový cukr
10 dkg medu
5 dkg Hery
1 dkg jedlé sody
Koření: anýz, fenykl, hřebíček, badyán, nové koření a skořice – koření semeleme a přesijeme. Na uvedenou dávku stačí dvě lžičky.
Těsto zaděláme a necháme den uležet. Vyválíme a vykrajujeme různé tvary perníčků, které pečeme na pečícím papíře. Po upečení je ještě teplé potřeme rozšlehaným vajíčkem. Studené zdobíme polevou.
Poleva:
30 dkg moučkového cukru
2 lžičky solamylu
2 bílky
Vše utřeme, aby se poleva neroztekla a zdobíme pomocí papírového kornoutku.