Jednadevadesátiletá Zdeňka Pivoňková zde žije už 28 let. Ačkoliv je slepá, má díky zdejší péči stále velkou chuť do života.

„Bydlím tady už od roku 1986. Když mi v roce 1985 zemřel manžel a můj zrak se stále zhoršoval, doporučila mi lékařka, abych změnila bydliště. Doporučila mi toto zařízení. Velice se mi to tady líbilo a rok na to už jsem se nastěhovala. Lidé tu byli tak družní a pomáhali jeden druhému, že jsem tady byla velice šťastná a jsem dodnes. Máme tu všechno, co potřebujeme. Pokud má člověk kolem sebe hodné lidi, dá se i se slepotou příjemně žít. Jsem moc ráda, že tu můžu stále být a že mě tam nahoře ještě nechtějí," řekla Zdeňka Pivoňková.

Slavnosti, která se konala v zahradě Domu s pečovatelskou službou, se zúčastnili současní, ale i bývalí zaměstnanci domova. Za jejich náročnou práci jim přišel poděkovat a předat květinu i starosta Domažlic Miroslav Mach.

Na celou éru Domu s byty s pečovatelskou službou zavzpomínala i vedoucí Městského centra sociálně rehabilitačních služeb domov pro seniory Vendula Klimentová.

„Stavělo se to zde v akci Z za obrovských obětí a finančních nákladů. Jednoduchá nebyla ani rekonstrukce před 10 lety, která probíhala za plného provozu. Řada lidí, co jsou tu dnes mezi námi, si na to velice dobře pamatují, protože tu včetně mne nechali kus své krve. Proč bychom tedy toto dvojí výročí neoslavili?" řekla Klimentová.

Její slova může potvrdit i Jiřina Kozáková, která zde pracuje už 14 let. Ačkoliv je práce pečovatelka velmi náročná, neměnila by.
„Pracuji se starými nebo nemocnými lidmi už 40 let, takže si ani neumím představit, že bych dělala něco jiného. Práce je to sice náročná, ale je krásné žít s pocitem, že pomáháte lidem, kteří to potřebují," řekla Kozáková.

Když byl před 40 lety Dům s pečovatelskou službou postaven bylo zde 16 bytů. Po rekonstrukci před 10 lety přibylo dalších deset. Za dobu svého trvání našly v tomto zařízení domov stovky lidí.

Jakou změnou pečovatelský dům za čtyřicet let prošel, si mohl prohlédnout každý. V rámci oslav byla totiž veřejnosti umožněna prohlídka zařízení, o historii vypovídala výstava fotografií a připravená byla i prezentace.