„Sál typu kdyňské sokolovny vyžaduje koncertní klavír s takovými tónovými parametry, aby dokázal obsáhnout velký prostor. Nemělo tedy smysl pořizovat nástroj, jehož zvuk se bude ztrácet. Vybrat vhodný klavír do takového prostoru nebylo snadné, pokud jsme nechtěli zaplatit částku v řádu milionu korun. Navíc jsme chtěli pořídit klavír renomované značky, který je zárukou zvukové kvality. Shodou okolností se takový klavír podařilo získat,“ řekl Vladislav Vilímec, místostarosta Kdyně.

Vladislav Vilímec ví, o čem mluví, protože je zároveň i hudebníkem.
„Klavír sice není  výrobně úplně nový, ale je po zásadní rekonstrukci. Navíc původní majitel se o něj velmi pečlivě staral. Podle údajů prodejny, ze které byl klavír pořízen,  byl majitelem nástroje dirigent bydlící nedalo Curychu. Neměl však po přestěhování místo na tak velký koncertní klavír, proto jej odprodal,“ pokračuje Vilímec.

Nástroj nese značku K. Kawai, která dnes patří mezi nejvíce prosazované výrobce akustických klavírů.
„Klavír zní velmi ušlechtile v horních tónových diskantech. V nižších, basových oktávách není zatím optimálně naladěn. K doladění nástroje dojde zhruba po dvou měsících, až si po přestěhování ´zvykne´ na nový prostor,“ vysvětlil Vilímec.

Svou premiéru si klavír ve Kdyni již odbyl na velkém koncertu žáků Základní umělecké školy Kdyně, který se uskutečnil  28. ledna.
„Když už máme tak pěkný klavír, chceme jej využít nejen pro koncerty základní umělecké školy.

„Hostování Plzeňské filharmonie ukázala, že i v současné době je v kdyňském regionu dostatek posluchačů, abychom mohli pořádat koncerty ve větším prostoru. Velmi lákavá je myšlenka založit fungující Kruh přátel hudby, který by se podílel na organizování těchto koncertů. Na Domažlicku je dosud jediným takovým fungujícím sdružením pouze Kruh přátel hudby v Domažlicích,“ dodal Vilímec.

Sál kdyňské sokolovny neměl  v posledních letech k dispozici žádný použitelný klavír. Někdy na začátku osmdesátých let byl pořízen malý Petrof. Ten byl ale později převezen do Modré hvězdy, kde dodnes slouží.