Autorka se vernisáže zúčastnila osobně, ovšem její díla a profesní život představil kurátor výstavy Václav Sika, který dokonce zavzpomínal i na jejich společný studijní pobyt. „Květa Monhartová byla společně se mnou vybrána na studijní stipendijní pobyt v Domě umělců při Galerii ve Schwandorfu. Bylo to již v roce 2008. Pracovali jsme společně šest týdnů.“

Autorka v Domažlicích vystavovala již v roce 2006, letos veřejnosti představuje soubory čtvercových pláten nesoucí název „Hra o čtverce“. Čtyři obrazy tvoří jeden celek, přesto se každý kvadrant dá vnímat jednotlivě, nebo jako motiv složený ze dvou čtverců a jednoho obdélníku.

Záleží jen na jednotlivci, jakým způsobem na sebe nechá obrazy působit. Příkladem a důkazem variability jsou díla Úklady lásky, Romeo a Julie či Krvavá léta, které jsou v galerii rovněž k vidění do 22. března.

Expresivní, rozmáchlý výtvarný projev, který vychází i z lití barev, přilákal plnou galerii zájemců. Není však pro každého. „Některá díla se mi líbí více, některá méně. To záleží na každém, těžko hodnotit výstavu jako celek,“ řekla návštěvnice Monika Kubátová, která dokonce požádala autorku o autogram.

Slavnostní zahájení výstavy završily dvě kytarové skladby v podání dua Adama Blahníka a Jakuba Chvaly.

Ilustrační foto
Na Čerchově zmizí několik objektů