Spojeni vlnami Českého rozhlasu Plzeň jsme si v 18 hodin společně zpívali koledy Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma, Jak jsi krásné neviňátko, Pásli ovce Valaši a nakonec Vánoce, Vánoce přicházejí.

Děkujeme všem, kteří se zapojili, za skvěle strávený večer a doufáme, že jste se spolu s námi příjemně naladili na nadcházející vánoční svátky.

Přečtěte si, jak zpívání probíhalo v jednotlivých městech:

Horšovský Týn

Vánočně vyzdobený kinosál v Horšovském Týně byl už od 17 hodin téměř zaplněn. Kolem tří stovek lidí se sem přišlo podívat na tradiční akademii tamní základní umělecké školy, na kterou společné zpívání koled navazovalo.

Při vánoční akademii se na pódiu, které zdobil velký vánoční strom, představili žáci hudebních nauk z 1. až 5. ročníku, vystoupili žáci literárně-dramatického oboru pod vedením Andrey Pavlíčkové, pěvecký sbor Cvrčkové, Pěvecký sbor Jany Lengálové, Melodyšejkr pod vedením Barbory Lengálové.

Po 18. hodině se horšovskotýnský kinosál naladil na rádiové vlny Českého rozhlasu Plzeň a zazpíval si koledy společně s dětmi na pódiu všech šest koled.

Horšovsktýnského zpívání se zúčastnil i tamní klub tai-chi před svým tréninkem.

„Byli jsme poprvé, moc se nám to líbilo a rádi bychom z naší účasti udělali tradici i pro příští roky, pokud se společné zpívání bude konat," uvedl Antonín Táborský.

Staňkov

Staňkovští se do zpívání koled letos zapojili poprvé, uspořádala ho tamní základní umělecká škola. Více než padesátka žáků, učitelů, rodičů, prarodičů a ostatních obyvatel města se sešla v komorní atmosféře na zahradě základní školy.

Samotnému zpívání předcházela krátká vánoční hra o narození Ježíška, kterou sehrály děti z prvního ročníku literárně – dramatického kroužku ZUŠ. Atmosféru umocňovaly svíčky osvětlující louku, během hry se pak ze střechy školy spustila figurka anděla.

Po skončení hry, za kterou děti sklidily potlesk všech přítomných, si desítky přítomných společně zazpívaly před budovou školy. Malí herci se po skončení scény přesunuli do chodby školy, ale ani oni nezůstali 'v zákulisí' potichu a s úsměvy na tvářích si sami zazpívali všech šest vánočních koled.

„Já jsem tady popravdě hlavně kvůli dětem. Podívat se, jak to naší malé jde," prohlásila jedna z přítomných babiček. „Ale celkově se mi tady líbilo, ZUŠka udělala moc pěkné, sympatické setkání. A hlavně jsem ráda, že nakonec nepršelo a mohli jsme si to užít venku," dodala.

Společné zpívání koled ve Staňkově.

Holýšov

Poprvé si vyzkoušeli společné zpívání koled v Holýšově. V kulturním domě se zhruba hodinu před konáním akce Česko zpívá koledy hezky rozezpívali.

„Jako první vystoupila mateřská škola pod vedením paní Králové. Po ní už jste viděli žáky základní školy, kteří zpívali pod vedením Markéty Kráčmerové koledy. Nyní nás čeká vystoupení žáků ZUŠ Holýšov, kteří předvedou tři různá vystoupení. Pak počkáme na 18. hodinu a společně zazpíváme koledy," přiblížila nám program konferenciérka Zlata Kráčmerová.

Během kulturního programu, který předcházel zpívání koled, jsme v sále odhadem zaznamenali přítomnost 230 lidí.

„Na to, že je to poprvé, je účast určitě dobrá. Předprogram se podařilo hezky sestavit. Je to pěkná akce, vedení města nás pověřilo, abychom ji připravili, a zúčastnili se tak zpívání s Deníkem a Českým rozhlasem. Osobně si myslím, že je to pěkná akce, která myšlenkou spojí dohromady spoustu lidí z měst a obcí v celé republice," prohlásil Jiří Zíval, ředitel MKS Holýšov.

Zdroj: Youtube

„Měli jsme trochu starosti, jak dáme dnešní program dohromady, protože informací moc nebylo, ale nakonec vidíte sama. Upřímně řečeno jsem doufal, že přijde více lidí, že zaplníme celý sál," přiznal ředitel ZUŠ Norbert Štěřík.

Po skončení předprogramu měli děti i dospělí chvilku času na to, aby se prošli, dali si čaj či grog, a také mohli zanechat v označené schránce přání Ježíškovi.

„Přání dáme do balíku a pošleme je do Božího Daru, kam chodí z celého světa pošta Ježíškovi. Děti budou čekat, zda jim je splní," prozradil nám ředitel MKS Zíval.

Krátce před 18. hodinou už všichni netrpělivě vyčkávali, až se z plzeňského rozhlasu ozvou první tóny avizovaných koled. Ozvaly se však zprávy.

„No, to snad ne! To je nemohli dát po zpívání, nebo je tentokrát úplně vypustit?" rozčilovalo se hned několik dospělých.

Nakonec se všichni dočkali a potemnělým sálem se za zvuku koled a barevné světelné šou pohybovaly v rukou zpěváků svítící tyčinky, které pořadatelé rozdali.

„Bylo to krásné, líbilo se nám tu vystupovat, a hlavně to bavilo děti. Na internetu jsem si všiml, že akce Česko zpívá koledy probíhá po celé republice. Je to fajn, že se dělá něco tak pěkného, hlavně společného. Rádi se zpívání koled opět zúčastníme," ubezpečil nás učitel ZUŠ Holýšov Roman Teistler.

Dětem se vůbec nechtělo z holýšovského sálu domů, řada z nich si ještě pořizovala fotografii pod tamním vánočním stromečkem.

Fotografie a video ze zpívání koled ZDE