„Uskuteční se v zámeckém areálu a přilehlém parku. Podpoří oživení okolí historické památky hradu a zámku v Poběžovicích," uvedla Dominika Adamcová z Městského kulturního a informačního střediska Poběžovice a pokračovala: „Akce klade důraz na připomenutí tradice řemesel a trhů, které se v Poběžovicích konaly již v 16. století."

Připraven je program v historickém duchu. „Těšit se můžete na pohádku O ztracené princezně, na tvořivé dílny pro děti a řemesla. Účast přislíbilo 15 řemeslníků. Osloveni byli řemeslníci z blízkého i širokého okolí a držitelé značky ´regionální produkt´," informovala Dominika Adamcová.

Mezi předváděnými řemesly bude drátenictví, výroba šperků z kůže, ražba mincí, domácí tvoření Pavlíny Pšeničné a Jaroslavy Husníkové. a také drhání, které ukáže Markéta Krejbichová. Miroslava Kalčíková představí vlněné zboží, Zdeněk Pikal své košíkářské výrobky. Lidé budou moci nahlédnout do uměleckého kovářství, zámečnictví a kovovýroby Jana Ďuriše. Jídla ze staročeské kuchyně nabídne Maria Riedlová, pražené jádroviny Luděk Kocka.

Doprovodný program obsáhne středověké tance, šermířská vystoupení, dobovou módní přehlídku, středověkou hudbu, staročeskou kuchyni, jízdu kočárem taženým koněm, jezdecké představení v dobových kostýmech a také ukázku historického sokolnictví. „Program bude zakončený průvodem všech účinkujících v ulicích města," říká Adamcová. Mezi účinkujícími budou taneční skupina Srdcové eso, šermířská skupina Duellanti z Hořovic, jezdecká stáj Prela Nové Svržno, středověká hudba Góthien, historiční bubeníci Tambour. Ukázky připraví Historické sokolnictví Teir.