„Uděluje ji zastupitelstvo města jako jeho nejvyšší orgán," zmínil při slavnostním předání v obřadní síni radnice Stanislav Antoš, který aktem provázel.

„Vše, do čeho se Zdeněk Procházka pustil, vždy dokázal dodělat tak, abychom i my ostatní z toho měli radost," shrnul starosta Miroslav Mach poté, co mj. zmínil vydávané publikace z Nakladatelství Českého lesa, opravu tvrze ve Lštění a historického domu  ve Vodní ulici, kde kromě nakladatelství našla své zázemí i krčma U Meluzíny.

„Každý domažlický občan Procházkovo jméno zná nebo v ruce držel alespoň jednu knížku z jeho nakladatelství," připomněl Vlastimil Konrády, předseda kulturního výboru, který ocenění navrhl.

Dodal, že tématickým zaměřením knih, kterým Procházka pomohl na svět, je historie, turistika a památky Domažlicka, Tachovska i příhraničních oblastí Bavorska a Horní Falce.

„Pochází z rodiny, která má hluboké stavařské a památkářské kořeny. Jeho otec byl stavební technik v Okresním stavebním podniku, dědeček Alois stál ve 30. letech u zrodu muzea v Chodském hradu a praděd byl městským stavitelem," dodal Konrády.

„Není sice vystudovaným historikem ani stavitelem, ale s plným nasazením se zajímá o historii památek v regionu," pokračoval navrhovatel ocenění.

„Udělení medaile beru i jako ocenění předchozích Procházků," uvedl v poděkování čerstvý majitel medaile. Připom᠆něl, že se s odkazem svých předků setkával i při své práci. Zmínil například, že při hledání informací o zbouraném kostelu sv. Antonína, který stál pod dolní bránou, se v archivech setkal s dokumenty, ze kterých vyplynulo, že právě jeho dědeček byl přítomen při odstraňování tohoto svatostánku.

Vzpomněl i na svého otce, který se podílel na mnohých stavbách ve městě a připomněl jeho podíl na výstavbě kulturního střediska.

Neopomněl poděkovat za trpělivost a shovívavost své ženě Daně, která se v nakladatelství stará o účetnictví a přepisy knih.

„Jsem jí vděčný, že mi nepřistřihává křídla, když bývám často v rozletu," poděkoval s úsměvem.

„Dlouhodobě připravuji knížky o kostelích na Domažlicku a Tachovsku, také knížku o mlýnech v těchto regionech a publikační činnost asi uzavřu knihou o panských sídlech. Tematicky se tak vrátím tam, kde jsem kdysi začínal," popsal své plány Procházka.

Dosavadní držitelé pamětní medaile:

 Václav Novák (lékař)
 Jiřina Paroubková (učitelka)
 Jiřina Skalová (v době udělení medaile poslední žijící členka Chodského tria)
 členové Konrádyho dudácké muziky
 Václav Cibulka (sbormistr, hudební pedagog)
 Viktor Viktora (literární historik, divadelní kritik, vysokoškolský pedagog)
 Zdeněk Procházka (badatel, historik, nakladatel)