„Věříme, že letos už se to povede. Zvýší se proočkovanost, s pěkným počasím se vše snad uklidní a léto bude bez restrikcí. Myslím, že je to potřeba nejen pro nás pořadatele, ale i pro muzikanty, lidi, co na festivalech pracují a samozřejmě i fanoušky. Drží lístky dva roky někde na lednici, klobouk dolů,“ říká Jiří Daron z Pragokoncertu, který pořádá červnový Metalfest v Plzni.

Na západ Čech díky němu dorazí i hvězda z Finska. Zpěvačka Tarja Turunen, známá spíš z metalové scény, přijede do Plzně, aby zde 15. prosince představila nový program Pokoj Vánoc. „Tarja měla vždy asi nejkrásnější vánoční program, který křižuje republiku. V Plzni jsem se ale potýkal s tím, že tu nebyl prostor s dostatečnou kapacitou. Teď se to změní s dokončenou rekonstrukcí synagogy,“ dodává Daron.

Naopak velké jméno operní scény se v netradiční poloze představí v Měšťanské besedě. Společně s Melody Makers Ondřeje Havelky tam vystoupí 22. května Magdalena Kožená, tentokrát ale s melodiemi známými z amerických muzikálů. „Doufáme, že v nastávajícím roce 2022 se situace zlepší a bude možné všechny připravované koncerty, vystoupení, kurzy, plesy, festivaly a další akce uskutečnit,“ věří Ivan Jáchim, jednatel Měšťanské besedy. Vedle Kožené jsou do historického objektu v centru Plzně naplánovány například koncerty bratří Ebenů, zpěvačky Radůzy či Pavla Žalmana Lohonky.

Desítky plavců se zúčastnily tradičního Novoročního ponoru klubu sportovních otužilců Plzeň do rybníku Bolevák. Počasí bylo tentokrát téměř jarní, teplota vzduchu překročila deset a voda dosáhla 6,4 stupňů.
OBRAZEM: Tradičního Novoročního ponoru se na Boleváku zúčastnily desítky plavců

Patnácté narozeniny oslaví na přelomu června a července Divadelní léto pod plzeňským nebem. Pro letošní ročník si jako novinku připravilo grotesku Ladislava Smočka Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho. Zářijový Mezinárodní festival Divadlo pak oslaví dokonce 30 let. Stejně dlouho funguje také hudební anketa Žebřík, na jejím vyhlášení zahraje 1. dubna v plzeňském DEPO2015 i legendární Pražský výběr. Dokonce pětatřicáté pokračování napíše zářijové filmové Finále Plzeň. Své obnovy se snad už letos dočká i další velký metalový festival - Basinfirefest ve Spáleném Poříčí.

Na Tachovsku se letos mohou těšit na Husitské slavnosti, které se v Tachově konají vždy jednou za pět let jako připomínka bitvy na vrchu Vysoká. V Domažlicích nebudou chybět tradiční Chodské slavnosti, které ve stejný termín doplní Chodrockfest. Na Klatovsku se uskuteční Mezinárodní folklorní festival nebo Klatovská pouť.

Výběr kulturních akcí plánovaných v Plzeňském kraji v roce 2022
3. 3. - 24. 3.: Smetanovské dny (Plzeň), 17. 3.: Udo Dirkschneider (Plzeň), 25. 3. - 26. 3.: Festival Blik Blik (Plzeň), 1. 4.: vyhlášení cen Žebřík (Plzeň), 5. - 8. 5.: Slavnosti svobody (Plzeň), 9. 5.: Radůza (Plzeň, 20. - 22. 5.: zahájení lázeňské sezony (Konst. Lázně), 22. 5.: Magdalena Kožená a Melody Makers (Plzeň), 2. - 5. 6.: Metalfest (Plzeň), 5. 6..: zahajovací koncert cyklu Dveře Jízdárny dokořán (Tachov), 8. - 12. 6. festival loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň, 23. - 26. 6.: Basinfirefest (Sp. Poříčí), 24. 6.: Noc s operou (Plzeň), červen/červenec: Divadelní léto pod plzeňským nebem, 1. - 3. 7.: festival Pekelný ostrov (Holýšov), 7. - 10. 7.: Mezinárodní folklorní festival Klatovy, 9. - 10. 7.: Klatovská pouť, 29. - 30. 7.: festival Hrady CZ (Švihov), 6. - 7. 8.: Husitské slavnosti (Tachov), 12. - 14. 8.: Chodské slavnosti (Domažlice), 12. - 13. 8.: Chodrockfest (Domažlice), srpen: Festival Na ulici (Plzeň), 14. - 22. 9.: Festival Divadlo (Plzeň), 23. - 28. 9.: filmový festival Finále Plzeň, 9. 12.: Lenka Filipová (Konst. Lázně), 15. 12.: Tarja Turunen (Plzeň)