Památný Hrádek nad Újezdem, kde stojí od roku 1895 pomník rebela, který byl popraven, neboť neústupně bojoval za práva Chodů, bude tuto sobotu dějištěm neobvyklé akce. Tou bude připomínka letošního listopadového výročí Kozinovy popravy.

„Připomínka vznikla tak trochu v souvislosti s pořádáním týdnů baroka v rámci projektu Plzeň – evropské hlavní město kultury 2015. Vznikl totiž nápad uspořádat v neděli 9. srpna na statku U Kozinů barokní jarmark s ukázkami řemesel. Proto jsme se rozhodli den předtím, v sobotu 8. srpna, uspořádat naši akci na Hrádku pod Kozinovým pomníkem," říká starosta Újezda Václav Kalčík.

Zajímalo nás, co bylo dříve: barokní jarmark, nebo připomínka popravy?

„S tím, že si připomeneme toto, byť trochu neobvyklé Kozinovo výročí, jsme počítali už v době, kdy vznikal rozpočet obce na tento rok. Ještě jsme ani neměli vybraný termín, když přišla zpráva, že týden od 3. do 9. srpna by se měl na Domažlicku konat jeden z Týdnů baroka v rámci plzeňského projektu. Rozhodli jsme se tedy, že naši i tuto akci trochu termínově skloubíme," uvedl už letos na jaře starosta Kalčík s tím, že se pokusí domluvit s majitelem Chodské chalupy Václavem Hrbáčkem a uspořádají na Hrádku nedělní koncert.

Nakonec vše klaplo, a tak v sobotu ve tři hodiny odpoledne začne na Hrádku vzpomínková slavnost.

„Zahájí ji křest knihy Říkalo se mu Kozina, již napsal rodák z Domažlicka žijící v Praze Miloš Novotný. Jan Sladký Kozina se narodil 10. září 1652 v újezdském statku U Rosochů. Po chodské rebelii skončil 28. listopadu 1695, tedy před 320 lety, na šibenici v Plzni. Kozina nemá hrob, proto pokládáme v listopadových dnech kytici v k pamětní desce umístěné v plzeňském pivovarském areálu, kde náš rodák naposledy odpočíval před popravou," připomněl starosta Kalčík.

Sobotní vzpomínková slavnost bude po křtu na Hrádku pokračovat vystoupením Národopisného souboru Postřekov, Konrádyho dudácké muziky a Chodského souboru Mrákov. „V neděli vzpomínku na našeho rodáka ukončí ve stejnou dobu na Hrádku koncert Orchestru Václava Žákovce," zakončil Kalčík.